Leerlingen brengen plantjes aan de man voor een groener Wageningen

Op woensdagochtend 9 maart deelden leerlingen van Pantarijn PrO (praktijkonderwijs) op de markt plantjes uit tijdens de Plant Vierdaagse. Doel: Wageningen vergroenen. En ondertussen doen de leerlingen handige vaardigheden op.

Wat voor kleur bloemetjes krijgen ze? Welk plantje is beter voor insecten? Welke ruikt het lekkerst? Kan hij ook op het balkon? Gewapend met een papier vol informatie proberen Sylvana en Zuzia de vragen te beantwoorden. En dat zijn er nogal wat. Soms kijken ze vragend naar Dannie Wammes van IVN het Groene Wiel. Maar naarmate de ochtend vordert groeien ze steeds meer in hun rol: “Komt er een beetje zon op het balkon? Dan kan het wel.”

IJs breken

De dag begon koud maar inmiddels doen de dames hun werk lekker in de zon. De actie is onderdeel van de Plant4daagse, een initiatief van de gemeente Wageningen om de stad verder te vergroenen (9 t/m 12 maart). De plantjes worden uitgedeeld voor het Kado Lokaal aan de markt, een winkel waar leerlingen van Pantarijn PrO praktijkervaring opdoen.

“Mevrouw, mogen deze dames u wat vragen?” In het begin breekt Dannie van het Groene Wiel even het ijs. Maar al snel verliezen Zuzia en Sylvana hun schroom en doen ze geroutineerd hun verhaal. Over de schoenlappersplant met paarse bloemen die van halfzon houdt. De ijzerhard die wel 1,50 meter kan worden.

Leren over groen, leren over mensen

Manon Kukupessy belooft haar dochtertje – roze pakje, legergroene laarsjes – dat ze hun plantje ’s middags samen in de tuin gaan zetten. Manon is één van de enthousiaste klanten van deze morgen. In haar tuin staan al bloemen om te plukken, bloemen voor de bijen en de vlinders, en een ‘bamboebos’ om doorheen te wandelen: alles om haar kinderen de natuur te laten beleven. “Wat goed dat ze de jeugd hier bij betrekken,” knikt ze naar de dames van Pantarijn.

Leren over groen is mooi meegenomen, legt Dannie uit, maar bovenal leren ze allerlei sociale vaardigheden. Dannie werkt als educatief ontwerper bij het Groene Wiel: de gemeente wil vergroenen, Pantarijn wil haar leerlingen ervaring op laten doen, en dat brengt hij bij elkaar.

Divers publiek

Op zo’n ochtendje markt komen allerlei mensen voorbij. Mensen die een beetje nors voorbij lopen, muziek in hun oren. Studenten die een tweede plantje bietsen. Een mevrouw die gepassioneerd uitweidt over het stekken van pannenkoekplanten, en daarna over het kappen van bomen (“woest word ik er van”). De dames knikken maar instemmend. De actie kan over het algemeen op veel sympathie rekenen. “Ik ben er helemaal voor om Wageningen groener te maken”, zegt ook bezoeker Goos van Eck. Hij experimenteert graag in zijn tuin, vertelt hij. Aan zijn dakgoot hangen planten uit Portugal, hij stekt fuchsia’s. Nu gaat er een echte gamander mee.

Vinden ze het moeilijk, mensen aanspreken? Nee hoor. “Leuk!,” zegt Sylvana, die ook al in een kledingwinkel werkt. Het gaat goed vanochtend, vindt ook Dannie. En gaandeweg doet hij een stap naar achteren terwijl de dames plantje na plantje aan een nieuwe eigenaar helpen.