Gaby’s georganiseerde groene chaos

Meedoen aan de Nationale Tuin en Klimaatroute

Gaby, een enthousiaste deelnemer van de Nationale Tuin en Klimaatroute van 2022, opent dit jaar graag weer haar tuin voor bezoekers. Met een unieke benadering van tuinieren creëerde ze een weelderige, georganiseerde chaos die vol zit met verschillende soorten planten. Haar groene oase trekt niet alleen bewonderaars aan, maar ook een overvloed aan vogels, insecten, egels, kikkers en salamanders.

“Bezoekers van de Nationale Tuin en Klimaatroute komen langs voor inspiratie en tips voor hun eigen tuin” zegt Gaby. Hoe kun je je tuin zo inrichten dat deze meer klimaatbestendig wordt? “Vaak verwachten bezoekers echt een duurzame, zelfvoorzienende tuin.”. Zo ver is de tuin van Gaby nog niet, maar ze heeft wel veel tuintips om te delen met enthousiastelingen. Om je tuin op te geven hoef je helemaal geen perfecte tuin te hebben.

Zo wordt het bladerdak van Gaby’s tuin gevormd door verschillende kleine boompjes. Dit zorgt niet alleen voor een aangename schaduw, maar helpt ook om uitdroging van de tuin tegen te gaan. Door slim gebruik te maken van schaduwrijke plekken, zorgt Gaby ervoor dat haar planten gezond en gehydrateerd blijven, zelfs tijdens warme zomers.

Met een wormenbak produceert ze haar eigen compost, die ze gebruikt als natuurlijke meststof. En met twee regentonnen vangt ze het regenwater van haar dak, wat ze vervolgens weer kan gebruiken in haar tuin.

Het belangrijkste aspect van Gaby’s tuin is de diversiteit aan planten en bomen. Ze gelooft dat het hebben van een wintergroene boom essentieel is, niet alleen om naar te kijken, maar ook voor het welzijn van vogels. Deze bomen bieden beschutting en voedsel, waardoor ze een veilige haven vormen voor de gevleugelde bezoekers. De aanwezigheid van talloze vogels en hun melodieën maakt haar tuin nóg levendiger.

Naast haar betoverende tuin heeft Gaby ook een ‘stekjesbieb’. Dit kastje bij haar huis is een plek waar ze bijna dagelijks nieuwe stekjes plaatst, die buurtbewoners gratis mogen meenemen. Het is een prachtig initiatief dat mensen in de buurt verbindt en groen geluk verspreidt. “Vaak stoppen mensen ook eigen stekjes in de bieb”. Zo is er een leuk groen ruilsysteem ontstaan.

Dus, als je op 2 of 9 september in de buurt van Wageningen bent, aarzel dan niet om Gaby’s diverse tuin te bewonderen. Is jouw tuin een oase voor vlinders en bijen? Vang jij regenwater op? Of heb je andere duurzame maatregelen toegepast? Meld dan je tuin, balkon, geveltuintje, gemeentelijk project of buurttuin aan en help anderen op weg door jouw ervaringen te delen op 2 of 9 september. Alle informatie vind je op: tuinenklimaatroute.nl.

Foto’s: Guy Ackermans