Ga voor meer groen in jouw buurt: Plant Vierdaagse van 9 t/m 12 maart 2022

Net als voorgaande jaren organiseert de gemeente Wageningen weer, samen met groene partners, de Plant Vierdaagse; dit jaar van 9 t/m 12 maart. Tijdens deze dagen staan activiteiten waarmee er meer groen in de stad komt, centraal: hoe kun jij jouw buurt vergroenen? We helpen je graag op weg.

Ga voor meer groen in jouw buurt!

Op woensdag 9 maart van 9.00 – 12.00 uur delen leerlingen van Pantarijn PRO (praktijkonderwijs) kleine tuinstekjes uit aan winkelend publiek bij de markt. Bezoekers krijgen een kruiden- of fruitplantstekje met instructies over het onderhoud en gebruik van de plant. Leerlingen spreken bezoekers aan en gaan in gesprek over meer groen in de tuin of op het balkon. De school is initiatiefnemer van de kadowinkel Kado Lokaal, waar leerlingen ook ervaring opdoen.

Op vrijdag 11 maart van 11.00 – 12.15 uur planten 21 leerlingen van de Tarthorstschool 11 bomen tussen Lombardi en Opal. Sommige bomen geven eetbaar fruit. Acht leerlingen van Pantarijn PRO helpen ook bij het planten van de bomen. Alle leerlingen krijgen uitleg van IVN-Het Groene Wiel over bodemdiertjes en het belang van een goede bodem. Wethouder Maud Hulshof komt ook meehelpen en het belang van groen benadrukken.

Op zaterdag 12 maart van 9.00 – 13.00 uur maken bewoners van 8 huishoudens aan de Van Uvenweg een geveltuintje. Op die manier vergroenen ze een hele rij woningen tegelijk. Ze doen dit met hulp en advies van hovenier Irma de Jager. Dit buurtinitiatief wordt ondersteund door de Woningstichting.

Wist je dat…

  • Groen gezond is en stress vermindert? Kijken naar groen is rustgevend én maakt je slimmer en creatiever.
  • Groen zorgt voor verkoeling in de zomer? Stenen houden daarentegen juist warmte vast.
  • Groen bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit? Planten zuiveren de lucht en dragen zo bij aan de vermindering van fijnstof.
  • Groen wateroverlast vermindert? Bij heftige regenbuien kan het water snel de grond inzakken waardoor het riool niet overstroomt.
  • Groen zorgt voor meer biodiversiteit? Ook kleine stukjes groen geven voedsel, beschutting en nestgelegenheid aan dieren in de stad.
  • Groen natuurlijk jouw buurt aantrekkelijker en gezelliger maakt?