Burgemeester Floor Vermeulen bij de composteerplek in de wijk Kortenoord

Burgemeester oogst eerste wijkcompost van Kortenoord

De wijk Kortenoord heeft sinds een half jaar een eigen composteerplek. Groenafval uit de tuinen van wijkbewoners krijgt in de wijk een tweede leven. Een ‘composteerteam’ verwerkt bladeren, maaisel en ander tuinafval lokaal tot mooie compost. Afgelopen zaterdag 12 maart nam burgemeester Floor Vermeulen de eerste emmer compost feestelijk in ontvangst!

De wijkcomposteerplek in Kortenoord langs de Nijenoordsingel is vrij uniek in Nederland. In maar weinig andere wijken composteren bewoners samen hun tuinafval. Burgemeester Floor Vermeulen kwam zaterdag langs om de eerste compost te oogsten. Hij sprak zijn waardering uit voor het initiatief, zeker omdat het ook zorgt voor meer ontmoetingen in de nieuwe wijk. Met koffie, thee en taarten van de lokale Bakkerschool vierden de twintig aanwezigen dat de eerste compost klaar was.

Goede meststof voor de tuin

Veel bewoners weten de plek al te vinden om hun tuinafval te brengen. Een groep vrijwilligers uit de wijk steekt om de paar weken samen de handen uit de mouwen en zet de hopen van gemengd groenafval ‘om’. Het échte werk doen de bacteriën: zij breken het oude groen langzaam af tot compost. Die voorziet de planten en bloemen in de Kortenoordse tuinen weer van welkome nieuwe voeding. Compost zorgt voor een goede bodemstructuur en het zit boordevol voeding. Het is simpelweg een hele goede meststof voor je tuin. Je geeft als het ware de eigen voedingsstoffen van planten terug aan de planten in je tuin, waardoor je zo je eigen kringloop creëert.

Meer compost binnenkort beschikbaar

Het is nog even wachten voor er voor méér bewoners wijkcompost beschikbaar is. De bacteriën zijn flink aan de slag, maar kunnen pas meer groen verwerken als de temperatuur buiten oploopt.

Initiatief van Groen Kortenoord

De wijkcomposteerplek is een initiatief van Groen Kortenoord, een groep bewoners die elkaar vinden in de wens om samen de wijk leuker, gezelliger en groener te maken. Meer informatie over dit initiatief en andere activiteiten vind je op de website van Groen Kortenoord.