Grote bonte specht

Bereid je voor op de tuinvogeltelling

Op 28, 29 en 30 januari is het weer tijd voor de tuinvogeltelling. Bereid je er vast op voor door wat vogelkennis op te doen. Bijvoorbeeld het verschil zien in de drie soorten bonte specht: de grote, middelste en kleine bonte specht.

Grote en kleine bonte spechten houden van verticale stammen. Grappig verschil: middelste bonte spechten zoeken juist graag horizontale takken op, waar ze onderaan hangen of bovenop scharrelen.

Illustratie van een grote bonte specht (23 – 26 centimeter), een middelste bonte specht (22 -24 centimeter) en een kleine bonte specht (14 – 15 centimeter)
© Elwin van der Kolk

Grote bonte specht

Tijdens de Tuinvogeltelling maakt u het meeste kans op een grote bonte specht in uw tuin. Deze spechten hebben een zwart petje, een grote witte schoudervlek en een rode broek. Ze bezoeken graag voedertafels, vetbollen, pindasilo’s , vooral in strenge winters.

Middelste bonte specht

Middelste bonte spechten komen vooral voor in het oosten van het land maar zijn relatief zeldzaam en komen zelden in tuinen. Hun hele petje is rood. Ze hebben een wit gezicht, witte banden en een zalmroze broek.

Kleine bonte specht

Kleine bonte spechten zijn goed herkenbaar, want ze zijn niet veel groter dan een huismus!! Ze zijn echter onopvallend in hoge boomkruinen waar ze aan de kleinste uiteindes van takken voedsel zoeken. Ze laten zich zo nu en dan wel in een tuin zien aan de rand van een gemengd of loofbos. Kleine bonte spechten hebben witte strepen op de schouder. Mannetjes hebben een rood petje en vrouwtjes een zwart petje.

Bron: Vogelbescherming Nederland
Foto bovenaan pagina: Saxifraga beeldbank Jan Nijendijk