Bereid je voor op de tuinvogeltelling

De bonte specht

7 december 2021

Op 28, 29 en 30 januari is het weer tijd voor de tuinvogeltelling. Bereid je er vast op voor door wat vogelkennis op te doen. Bijvoorbeeld het verschil zien in de drie soorten bonte specht: de grote, middelste en kleine bonte specht.

Grote en kleine bonte spechten houden van verticale stammen. Grappig verschil: middelste bonte spechten zoeken juist graag horizontale takken op, waar ze onderaan hangen of bovenop scharrelen.

Grote bonte specht

Tijdens de Tuinvogeltelling maakt u het meeste kans op een grote bonte specht in uw tuin. Deze spechten hebben een zwart petje en een rode broek en bezoeken graag voedertafels, vetbollen, pindasilo’s , vooral in strenge winters.

Middelste bonte specht

Middelste bonte specht Middelste bonte spechten komen vooral voor in het oosten van het land maar zijn relatief zeldzaam en komen zelden in tuinen. Hun hele petje is rood en ze hebben een zalmroze broek.

Kleine bonte specht

Kleine bonte spechten zijn goed herkenbaar, want niet veel groter dan een huismus!! Ze zijn echter onopvallend in hoge boomkruinen waar ze aan de kleinste uiteindes van takken voedsel zoeken. Ze laten zich zo nu en dan wel in een tuin zien aan de rand van een gemengd of loofbos.

Bron: Vogelbescherming.nl

Foto Grote bonte specht: Saxifraga beeldbank Jan Nijendijk

Illustratie: Elwin van der Kolk