Wageningse inwoners leggen een geveltuin aan

Geveltuintjes vergroenen de Van Uvenweg

Je moet echt even kijken, als je langs Van Uvenweg 54-68 in Wageningen fietst, tegenover het Marin. Want sinds 12 maart 2022 heeft dat hele blok een voortuintje! Een smal geveltuintje van 2 tegels diep, maar toch. Nu zijn de plantjes nog klein, maar over een paar maanden ziet het er ongetwijfeld weelderig groen uit.

Op zaterdagochtend 12 maart, tijdens de Plant4daagse, zijn alle bewoners op de begane grond en een enkele bovenbuur druk bezig. In oude kleren wippen ze tegels los, scheppen er zand uit en tuinaarde in, rijden rond met kruiwagens en planten bijenvriendelijke plantjes, onder toeziend oog van hovenier Irma de Jager. De Woningstichting helpt een handje en biedt een statafel met koffie, thee en koeken, en ook de gemeente is van de partij op deze zonnige voorjaarsdag.

Minder steen, meer groen

Buurtbewoners krijgen aanwijzingen voor aanleggen plantenvak
Irma geeft aanwijzingen aan de buurtbewoners. Foto: Dennis Daamen

Het initiatief komt van bewoonster Judith Zomer, die een benedenwoning huurt van de Woningstichting: “Ik had gezien dat je bij de gemeente een geveltuintje kunt aanvragen, en dat leek me leuk. Minder steen, meer groen. Maar toen bleek dat het randje stoep direct tegen de huizen van de Woningstichting is. Die waren wel enthousiast, en suggereerden dat het nog leuker zou zijn om het samen met de buren te doen. Toen ben ik alle deuren langs geweest in ons blok. En bij wie niet thuis was, deed ik een papiertje in de bus. En jawel, iedereen wilde meedoen!”

Judith en Irma hebben samen bedacht welk assortiment aan planten er in de tuintjes zouden kunnen. Irma: “We wilden ze bijvriendelijk, en dat er elke tijd van het jaar wat bloeit, en ook in de winter nog wat groen is. Direct naast de voordeur krijgt iedereen een stokroos. Daarnaast, in het perkje voor het raam, kan iedereen kiezen uit wat lager blijvende planten als tuinfuchsia, steenraket, smeerwortel, duizendblad, akelei, dropplant, kruipend zenegroen, gevlekte dovenetel en ijzerhard.” Judith: “Als je mag kiezen, dan voelt het toch meer als je eigen tuintje. Want de voorwaarde van de Woningstichting is wel dat we de tuintjes zelf onderhouden.” Irma: “Iedereen krijgt 3 plantjes per meter, en dat kun je dan zelf bijvoorbeeld nog aanvullen met keukenkruiden of voorjaarsbolletjes.”

Gigantische opkomst

Groepsfoto van buurtbewoners die samen plantenvakken aanleggen
Groepsfoto van buurtbewoners die samen plantenvakken aanleggen. Foto: Dennis Daamen

Dennis en Iris, buurtbeheerder en woonconsulent van de Woningstichting, helpen enthousiast mee tijdens het buurtplantfeestje. Dennis: “We vinden dit harstikke leuk! We hebben ook de bovenburen gevraagd of ze mee willen doen. Het is dus niet alleen mooier en groener, maar ook nog eens goed voor het buurtgevoel.” Iris: “De opkomst is gigantisch, dit heb ik nog niet eerder zo gezien! Tot nu toe hadden we het beleid dat een geveltuintje wel mocht, maar dat een bewoner het weer dicht moest gooien bij verhuizing. Maar daar zijn we nu van afgestapt. We willen tenslotte meer groen, die tuintjes mogen blijven.”

Ook Chantal Steuten, beleidsmedewerker klimaatadaptatie bij de gemeente Wageningen, loopt rond met een schep, een kruiwagen en een glimlach van oor tot oor. “Zulke enthousiaste bewoners, dat is toch geweldig! We zien dit als proefproject, en dragen nu als gemeente en Woningstichting allebei een deel van de kosten: plantgoed, tuingrond en begeleiding van de hovenier. We hopen dat dit nog veel vaker gaat gebeuren. Want elke tegel die vervangen wordt door groen, is beter voor de biodiversiteit, en helpt de effecten van klimaatverandering op te vangen: groen verkoelt in een hete zomer, en houdt water vast bij hevige buien zodat het riool minder water hoeft te verwerken. En het is natuurlijk ook gewoon veel mooier!”

Wil je bij jouw huis ook wel een geveltuintje? Chantal Steuten van de gemeente Wageningen denkt graag met je mee: vergroening@wageningen.nl.