ACTIE ZONNEPANELEN

Samen op weg naar klimaatneutraal

Steeds meer mensen plaatsen zonnepanelen op hun dak, ook in Wageningen. Logisch: met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op, je bespaart veel geld op je energierekening en het rendement is een stuk hoger dan op een spaarrekening. Wilt u ook zonnepanelen zonder zorgen?  Doe dan mee met deze actie van ValleiEnergie, het Energieloket en Wageningen Woont Duurzaam.

 

Doe mee met de zonnepanelenactie Wageningen 2020-2021!

Kies uw woonsituatie:

Over deze actie

De collectieve inkoopactie zonnepanelen wordt georganiseerd door Wageningen Woont Duurzaam, het Energieloket en coöperatie ValleiEnergie. Wij hebben voor u een zorgvuldige selectie van aanbieders gedaan. Zo weet u zeker dat u zonnepanelen koopt van een betrouwbare partij voor een goede prijs. Dat biedt u zekerheid en scheelt u een boel uitzoekwerk!

Hoe werkt het?

U laat ons weten dat u graag vrijblijvend een offerte wilt ontvangen. Het formulier hiervoor vindt u hieronder. Wat kunt u daarna van ons verwachten?

  • U ontvangt een mailtje van het Energieloket met een bevestiging.
  • De installateur (Masters in Solar, mastersinsolar.nl) neemt daarna contact met u op om een vrijblijvende offerte te maken.
  • U beslist of u akkoord gaat met deze offerte. U zit dus nergens aan vast.

Wat kosten zonnepanelen?

De kosten van een zonnepaneleninstallatie zijn afhankelijk van uw situatie en uw wensen. Zo maakt het bijvoorbeeld uit:

  • Hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen
  • Of de panelen op één dakvlak geplaatst kunnen worden
  • Of er rekening gehouden moet worden met schaduw
  • Hoeveel elektriciteit u gebruikt
  • Of u liever een systeem heeft wat zich snel terugverdient, of een systeem wat zo lang mogelijk mee gaat.

Dit klinkt ingewikkelder dan het is. De installateur denkt met u mee, en kan vrijwel altijd een passend aanbod doen. Om alvast een indruk te krijgen van de mogelijkheden zijn bij de 'veelgestelde vragen' al een aantal voorbeeldinstallaties beschreven (klik op de vraag "Wat kosten zonnepanelen voor mijn dak?").

Wat levert me dit op?

Stel, u laat 10 zonnepanelen (van 'pakket B') op uw dak plaatsen, met een vermogen van 3.600 Wp. Deze wekken ongeveer 3.200 kWh op per jaar. De terugverdientijd is plus minus 8 jaar. De eerste 25 jaar produceren uw panelen voor circa €9.400 aan elektriciteit. Na aftrek van de aankoopkosten van circa €3.600 leveren uw panelen u dus in die periode netto €5.800 op!

Bij deze berekening is rekening gehouden met een lineaire afbouw van de salderingsregeling tussen 2023 en 2031 (Deze regeling is op dit moment controversieel verklaard door het kabinet, als dit wordt uitgesteld is de berekening nog gunstiger). De precieze besparing hangt o.a. af van de salderingsregeling, de grootte van de installatie, uw eigen elektriciteitsgebruik, de oriëntatie van uw dak en de prijs die u per kWh betaalt aan uw energieleverancier. De btw op de aanschaf kunt u terugvragen bij de belastingdienst.

Financiering

Gemiddeld genomen levert een investering in zonnepanelen veel meer op dan hetzelfde spaargeld op een spaarrekening. Maar niet iedereen heeft het geld voor zo’n investering op de plank liggen. Daarom heeft gemeente Wageningen de Stimuleringslening Duurzaamheid. Als u investeert in duurzame maatregelen aan uw huis zoals zonnepanelen, kunt u terecht bij de gemeente voor een lening met een vaste lage rente. Meer informatie over de lening vindt u hier. De besparing op uw energierekening is vaak genoeg om de maandelijkse kosten van de lening te dekken. En als de lening eenmaal is afbetaald, profiteert u blijvend van lagere energielasten. Ook beïnvloeden energiebesparende maatregelen de waarde van uw woning positief.

Waar draag ik aan bij?

Zonnepanelen zijn niet alleen financieel erg interessant. Met zonnepanelen draagt u bij aan een beter klimaat en betere luchtkwaliteit. In 2 tot 3 jaar heeft een zonnepaneel al meer CO2-uitstoot bespaard dan het kostte om het paneel te produceren en transporteren. De levensduur van zonnepanelen is zeker 25 jaar, ze leveren dus minimaal 22 jaar milieuwinst. Goed voor uw portemonnee, uw leefomgeving en toekomstige generaties!

Geen geschikt dak?

Mogelijk is uw dak ongeschikt vanwege de ligging op het noorden of door schaduwwerking. Mocht dit zo zijn dan is er de mogelijkheid van de zogenaamde 'postcoderoos regeling'. Hierbij neemt u stroom af van een pand (bedrijf, vereniging, boer) direct bij uw postcode in de buurt. Het Energieloket gaat op zoek naar een oplossing voor iedere huiseigenaar en kan u informeren over deze oplossing. Mail naar: vraag@energieloket-wageningen.nl

Monument?

Is uw huis een monument? Dan bent u gebonden aan extra regels. Toch zijn zonnepanelen ook voor monumenten vaak mogelijk. Neem contact op met Maarten van den Wijngaart maarten.van.den.wijngaart@wageningen.nl (Beleidsmedewerker Monumentenzorg van gemeente Wageningen) om de mogelijkheden te bespreken.

Vragen?

Heeft u nog vragen over deze actie? Kijk hier voor de antwoorden op veelgestelde vragen. Of bel of mail het Energieloket: 0317-492801, vraag@energieloket-wageningen.nl

Meedoen

Naar het invulformulier

Huurt u van de Woningstichting? Dan kunt u via de Woningstichting zonnepanelen op uw dak laten plaatsen tegen een huurverhoging van €2 per paneel per maand. De Woningstichting kiest de installateur en regelt de plaatsing van de zonnepanelen. Zo krijgt u zonnepanelen zonder zorgen!

Wat levert me dit op?

Stel, u laat 10 zonnepanelen op uw dak plaatsen. De servicekosten voor uw woning worden dan €20 per maand hoger (10 panelen maal €2,00). De precieze besparing hangt o.a. af van de oriëntatie van uw dak en de prijs die u nu per kWh betaalt aan uw energieleverancier.

Hoe pak ik het aan?

Huurt u een woning van de Woningstichting en hebt u interesse in energiebesparende maatregelen of zonnepanelen op uw dak? Vul hieronder het formulier in om vrijblijvend een voorstel van de Woningstichting te ontvangen. U kunt het ook zelf regelen bij de Woningstichting. Kijk voor meer informatie op www.dewoningstichting.nl (ga naar ‘ ik ben huurder’ en klik op ‘aanpassingen in uw woning’) Of bel of mail de Woningstichting: 0800-0317 of info@dewoningstichting.nl

Waar draag ik aan bij?

Met zonnepanelen draagt u bij aan een beter klimaat en betere luchtkwaliteit. In 2 tot 3 jaar heeft een zonnepaneel al meer CO2-uitstoot bespaard dan het kostte om het paneel te produceren en transporteren. De levensduur van zonnepanelen is zeker 25 jaar, ze leveren dus minimaal 22 jaar milieuwinst. Goed voor uw portemonnee, uw leefomgeving en toekomstige generaties!

Vragen?

Heeft u nog vragen? Kijk hier voor de antwoorden op veelgestelde vragen. Of bel of mail het Energieloket: 0317-492801, vraag@energieloket-wageningen.nl

Huurt u van een andere verhuurder dan de Woningstichting?

Neem dan contact op met uw verhuurder en wijs hem/haar op deze actie. Ook voor verhuurders is het plaatsen van zonnepanelen interessant: energiebesparende maatregelen beïnvloeden de waarde van de woning positief. Gemiddeld genomen levert een investering in zonnepanelen veel meer op dan hetzelfde spaargeld op een spaarrekening. Woningeigenaren die investeren in duurzame maatregelen aan hun huis zoals zonnepanelen, kunnen (voor maximaal 4 woningen) terecht bij gemeente Wageningen voor de Stimuleringslening Duurzaamheid. Meer informatie is te vinden op www.wageningenwoontduurzaam.nl

Veel appartementencomplexen hebben daken die technisch zeer geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Toch kan het plaatsen van zonnepanelen op een appartementencomplex best ‘complex’ zijn. Hier is immers een besluit van de vergadering voor nodig. Daarnaast zijn er verschillende manieren waarop de opgewekte elektriciteit gebruikt kan worden: voor het algemene verbruik zoals de lift, voor individuele appartementen met aparte zonne-installaties, of via een fiscale regeling met één grote gedeelde installatie.

Al deze opties maken de route naar zonnepanelen ingewikkelder. Toch zijn er ook voor VvE’s allerlei mogelijkheden. Er is volop ondersteuning beschikbaar voor bewoners van VvE’s die samen met hun medebewoners willen onderzoeken of hun dak geschikt is. Zo is er subsidie beschikbaar voor een energiescan en voor procesbegeleiding, en zijn er inspirerende voorbeelden van VvE’s die al zonnepanelen op het dak hebben.

Hoe verder?

Benieuwd hoe uw VvE dit kan aanpakken? Het Energieloket helpt u graag op weg. Vul hieronder het formulier in en het Energieloket neemt contact met u op. U kunt ook zelf het Energieloket bellen of mailen: 0317-492801, vraag@energieloket-wageningen.nl

Bekijk ook de veelgestelde vragen

Inschrijfformulier actie zonnepanelen