Vrijstaand, opgetrokken uit een chique, grijze baksteen, een afwerking van hout. Heel veel glas biedt uitzicht op het uiterwaarden-landschap. Natuurlijk: wie woont op zo’n plek, wil graag een huis in stijl. Dat betekent mooi, maar ook duurzaam. Die opdracht gaf Henri de Jonge mee aan zijn architect. Het huis dat nu verrijst naast steenfabriek Plasserwaard gaat verder dan energieneutraal. Bouwbedrijf Van Swaay zorgt voor een optimale isolatie. Een goed doordachte technische installatie van Denned Installatietechniek doet de rest.
Wie over de Grebbedijk richting Rhenen fietst, krijgt ‘m al snel in het vizier: de schoorsteen van steenoven Plasserwaard. Die schoorsteen rookt allang niet meer, maar eigenlijk is de fabriek niet weg te denken uit het landschap. En dat hoeft ook niet, nu het gebouw een woonbestemming heeft gekregen. Maar dat betekent ook dat het naastgelegen boerderijtje van Henri de Jonge plaats moet gaan maken.
Verder dan energieneutraal
Reden voor De Jonge om een stukje verderop maar meteen een nieuw huis neer te zetten. Een huis dat een paar jaartjes meekan. Dat de aardgaskraan niet de toekomst heeft, daar is De Jonge van overtuigd: op de duurzame tour dus.
Bij duurzaam wonen wordt vaak gesproken over energieneutraal: daarbij wordt minstens evenveel energie duurzaam opgewekt als het huishouden verbruikt. De Jonge wilde met zijn huis graag net een stapje verder gaan. “Vergelijk het met groen vliegen. Je compenseert je vlucht door ergens bomen aan te laten planten. Je koopt je geweten af, maar nog steeds wordt er een enorme hoeveelhoud kerosine verstookt.”
Isoleren 2.0
Dus niet alleen zorgen dat je energie en warmte groen worden geproduceerd, maar ook zorgen dat je zo min mogelijk nodig hebt. Dat vraagt een combinatie van maatregelen, maar begint met de schil van je huis. Peter Meeuwisz van Van Swaay: “Het is tegenwoordig helemaal niet moeilijk om een huis energieneutraal te maken. Als je wilt kan dat met elke bestaande woning, je legt gewoon heel veel zonnepanelen op het dak. Maar wat je bij veel van die gerenoveerde huizen ziet, is dat er heel veel kou door de kozijnen heen lekt.” En daar komt de expertise van Van Swaay om de hoek kijken, die niet alleen thuis is in vloer- en muurisolatie, maar inmiddels ook geïsoleerde kozijnen kan produceren. Het kozijn bevat een isolatielaag en wordt gemaakt van een combinatie van houtsoorten, bijvoorbeeld een duurzaam en een meer isolerende houtsoort. Samen met tripleglas en de luchtafdichting rondom het kozijn, ontstaat een tochtdicht systeem dat past in elk huis.
Slimme installatie
Fase twee in het verhaal is de installatie, voor een zo zuinig en prettig mogelijk binnenklimaat. Daarvoor staat Denned aan de lat. Edwin Miggelbrink legt uit: “De lucht in huis wordt met een afzuigsysteem ververst met lucht van buiten. De afgevoerde lucht warmt die buitenlucht op in de warmte-terugwinunit. Dit zorgt voor 90% warmteoverdracht. ’s Nachts en zomers gaat de lucht via een bypass, en wordt de lucht binnen juist gekoeld.” Water voor verwarming en warm tapwater krijgt zijn energie zoveel mogelijk van de zon. Zogenaamde ‘heatpipes’ op het zinken dak zijn gevuld met water, dat door de zon wordt opgewarmd tot 160 graden Celsius. Een houtkachel verwarmt indien nodig bij. Tenslotte is er nog een circuit van grijswater: de WC doorspoelen kan immers prima met regenwater.
Voor iedereen de toekomst?
Het huis is bijna klaar. “Als iedereen zijn werk straks goed heeft gedaan, dan hoef ik ’s winters met hout nauwelijks nog bij te stoken. Uitgedrukt in aardgas zou het gaan om 200 tot 300 kuub. Voor normale huishoudens is dat 1400 kuub aardgas.” Aldus De Jonge. Klinkt aantrekkelijk. Maar zo’n huis vraagt wel een extra investering. Toch kun je in een nieuwbouwhuis met een klein stapje erbij al tot een hele lage isolatiewaarde komen, vertelt Meeuwisz. Dat verdien je terug op de gasrekening. Bovendien: als het gebruik van technieken en materialen toeneemt, worden ze ook vanzelf goedkoper.
Is dit dan de toekomst? De Jonge: “Het voordeel van een vrijstaand nieuwbouwhuis, is dat je heel veel mogelijkheden hebt. Dit is geen blauwdruk, maar het laat wel zien wat kan. Veel technieken die in dit huis zijn toegepast, zullen onderdeel zijn van de toekomst. Welke precies, is niet te zeggen. Het is net als met auto’s: misschien heeft de hybride de toekomst, misschien rijden we straks op waterstof. We weten alleen dat olie niet de oplossing is.”