Terug naar alle voorbeelden

‘Ik wil wel eens zien hoe ver ik kom’

Geplaatst: 10 mei 2013  |  Laatst aangepast: 19 mei 2020

We zijn op bezoek bij Jannemarie de Jonge. Jannemarie is eigenaresse van een mooi vrijstaand huis aan de Bennekomseweg, bouwjaar 1953. Een behoorlijk oud huis dus, wat verduurzaming moeilijk maakt. Maar Jannemarie gaat ervoor.

Je hebt je aangesloten bij de coalitie, waarom?

Ongeveer twee jaar geleden heb ik dit huis gekocht en eerlijk gezegd was het zo lek als een mandje. Ik heb het toen gerenoveerd, bijna overal HR++ glas aangebracht en de zolder en een deel van de vloer geïsoleerd. Daardoor is het huis goed bewoonbaar geworden,

maar het huis blijft op sommige onderdelen oncomfortabel. Neem bijvoorbeeld de slaapkamer, die is niet warm te krijgen. Toen ik via via van de coalitie hoorde, was ik dan ook gelijk geïnteresseerd. Zelf heb ik de kennis niet om mijn huis energie-neutraal te krijgen en ik ben ook niet zo’n grote hobbyist dat ik alles zelf uitzoek. De coalitie leek me daarom een mooie oplossing. Je leert mensen kennen die er meer verstand van hebben dan jezelf en je krijgt goede adviezen, ideaal toch?

Geen geitenwollensokkenmotieven dus?

Nou, dat is ook niet helemaal waar. Dat ik mijn huis energieneutraal wil maken, komt echt wel voort vanuit een stuk idealisme. Duurzaamheid vind ik belangrijk, ik ga ook al mijn hele leven zuinig met energie om. Volgens de berekeningen van mijn energieadviseur is de gemiddelde temperatuur in mijn huis 13,5 graden Celsius, haha, dat toont wel aan hoe zuinig ik ben. Maar ik ben daarnaast inderdaad ook geïnteresseerd vanuit comfortredenen.
En wat ook een reden voor mij is om mee te doen is de uitdaging. Ik ben benieuwd hoe ver ik kom, of het me gaat lukken. Want het verduurzamen van deze woning is nogal een grote klus.

Wat maakt dit huis zo moeilijk om te verduurzamen?

Dat het huis gebouwd is in een tijd dat er niet op energie werd gelet. Om deze woning volledig energieneutraal te maken moet er een hele schil om het huis heen worden geplaatst. En dat betekent nogal wat. Niet alleen is het een financiële gok, het betekent ook dat het hele huis zijn karakteristieke look kwijtraakt. De eerste vraag die mensen aan mij stellen is ‘Ga je het wel terugverdienen dan?’ En dan zeg ik altijd eerlijk dat ik dat niet weet. Ik ga ervan uit dat met het label energieneutraal de waarde van de woning stijgt en ik verwacht eerlijk gezegd ook dat energie in de toekomst nog duurder wordt. Maar of dat samen genoeg is om de hele verbouwing terug te verdienen? Dat is en blijft een financiële gok. Maar ik ga ervoor, ongeacht de soms negatieve reacties van mijn omgeving.

Hoe bevalt het je tot nu toe in de coalitie?

Ik merk dat ik steeds enthousiaster word. De excursies naar voorbeeldwoningen die gehouden worden helpen daar ook enorm bij. Door zelf te ervaren stap je ook sneller over twijfels heen. Ik had bijvoorbeeld een negatief beeld bij mechanische ventilatie. Nu ik mensen gesproken heb die wel enthousiast zijn over mechanische ventilatie, sta ik er positiever tegenover.

Op welke termijn verwacht je helemaal energieneutraal te zijn?

Ik hoop over twee jaar. De beslissing om definitief een schil om het huis te gaan bouwen hangt samen met een verbouwing die ik tegelijk wil realiseren. Dus ik moet nu een goede architect gaan zoeken die ook ervaring heeft met energieneutraal bouwen. Maar eerlijk gezegd zie ik een beetje op tegen de verbouwing. De vorige was tenslotte pas anderhalf jaar geleden. Dus ik ben nog even moed aan het verzamelen.

Als je je buurtgenoten moet overtuigen om hun woning energieneutraal te maken, wat zou je dan zeggen?

‘Daar kan ik heel kort over zijn. Het is leuk, je leert nieuwe dingen, de waarde van je woning stijgt en je kunt bijdragen aan een maatschappelijk breed gedragen fenomeen. Of je helemaal tot energieneutraal gaat hangt af van de investeringen, maar alles wat je gaat verbouwen moet je meteen energetisch goed doen!

Lees ook Jannemarie’s verhaal in De Gelderlander.