Terug naar alle voorbeelden

Warmte voor de hele Benedenbuurt

Buurtbewoner Wanka Lelieveld op het Meidoornplantsoen, de beoogde plek van het Ecovat: “Als het doorgaat, verwarmt een enorm Ecovat vol warm water straks de hele Benedenbuurt, en kunnen alle cv-ketels de deur uit.”

Geplaatst: 4 oktober 2016  |  Laatst aangepast: 19 mei 2020

Begin dit jaar was Wanka Lelieveld op zoek naar manieren om zijn nieuwe huis aan de Kamperfoelielaan energieneutraal te maken. Tijdens die zoektocht liep hij het nieuwe fenomeen Ecovat tegen het lijf. Een gigantisch vat waarin energie langdurig kan worden opgeslagen in de vorm van warmte. En dan niet voor één woning, nee, meteen voor de hele wijk.

Lelieveld: “Zo’n Ecovat is nogal een ingrijpende operatie, omdat je de hele wijk moet aansluiten op een warmwaternetwerk. Leuk voor een nieuwbouwwijk dus. Maar toevallig hoorde ik dat ze in onze hele Benedenbuurtwijk in 2017-2020 de riolering gaan vervangen. Dat opende ineens onverwachte mogelijkheden! Dat zou een mooi moment zijn om meteen zo’n warmwaternet aan te leggen.”

Minder CO2-uitstoot

De gemeente vond het een interessant idee. In zo’n oudere wijk als de Benedenbuurt valt het niet mee om woningen energieneutraler te maken, en zo’n Ecovat zou in één klap een hoop CO2-uitstoot schelen. Ook de Woningstichting, die ongeveer de helft van de woningen in bezit heeft, toonde interesse.

“Er loopt nu een haalbaarheidsstudie”, vertelt Lelieveld. “Want er komt wel een hoop bij kijken natuurlijk. Dat Ecovat, afhankelijk van de capaciteit tot wel 39 meter in doorsnee en 20 meter diep, zou dan onder het brede deel van het Meidoornplantsoen worden ingegraven. Bovengronds merk je er niets van. Het water in het vat wordt opgewarmd wanneer er een overaanbod aan elektriciteit is op het net bijvoorbeeld bij veel zon of wind. Ook zonnecollectoren op daken, die op hete zomerdagen te veel warm water produceren, kunnen terugleveren aan het vat. Het water wordt vooral gebruikt voor de verwarming in de winter. Een eigen cv-ketel is dus niet meer nodig.”

Energiecoöperatie Benedenbuurt

Bij de buurtsafari onlangs heeft Lelieveld zijn buurtgenoten alvast geprobeerd warm te krijgen voor zijn idee. “Want het is de bedoeling dat we als bewoners zelf eigenaars worden van het Ecovat. Een energiecoöperatie in onze Benedenbuurt, dat is het idee. We gaan binnenkort op excursie naar een proefopstelling van het Ecovat in Uden. Mensen die meewillen, zijn van harte welkom.”

Of het gaat lukken, het Benedenbuurtse Ecovat, is nog niet zeker. Maar aan Lelieveld zal het niet liggen. “Als je in deze buurt woont, en erover denkt om een nieuwe cv-ketel te kopen, zou ik zeggen: wacht nog even. Want als het Ecovat er komt, kan je ketel de deur uit!”

Voor meer informatie;

Over het bewonersinitiatief Benedenbuurt zie hier.

Over ecovat.