Terug naar alle voorbeelden

Vrouw voor tiny house

Warmpjes logeren op Honeysuckle Lane

Op de mooiste plek van hun tuin aan de Kamperfoelielaan in Wageningen stond een lelijke garage van zo’n 40 vierkante meter. Dat vonden Blair van Pelt en haar partner Wanka Lelieveld zonde. Eerst wilden ze de garage ombouwen tot een tiny house, maar de constructie bleek te slecht. Nu, een paar jaar later, staat er een niet-zo-tiny huisje, 6 vierkante meter groter en met een verdieping. Groot genoeg voor een thuiswerkplek en een b&b. Blair: “Maar dan geen ‘bed&breakfast’, maar ‘bed&bicycle’!”

Inpakken aan de buitenkant

Natuurlijk was dit een mooie gelegenheid om het meteen duurzaam te doen, samen met hun jaren-vijftig-huis, dat ook helemaal opgeknapt moest worden. De muren van zowel huis als b&b zijn nu aan de buitenkant ingepakt in een laag eps, met daarover een stuclaag. In de kozijnen zit tripelglas.

Dat zijn bijzondere kozijnen, namelijk van finti hout, vertelt Blair. “Naaldhout is licht, isoleert goed, maar gaat na een aantal jaar rotten. Hardhout is zwaar, isoleert minder, maar gaat lang mee. Finti is het beste van twee werelden. Dit naaldhout (grenen) is gestoomd bij 200 graden, waardoor het niet rot, maar nog wel geweldig isoleert.” Voor de kenners: finti kozijnen hebben een u-waarde van 0,7 (ter vergelijking: enkelglas heeft een u-waarde van 5, dubbelglas 2,9 en tripelglas ook 0,7).

Geen koudegordijn meer

Blair is overigens wel verrast door het verschil tussen dubbel- en tripelglas. “In het huis zat al dubbelglas, toch niet zo gek, zou je denken. Vorige winter hadden we al wel de vloerverwarming aangelegd, maar nog niet de ramen vervangen. Toen merkten we dat er van de dubbele ramen toch een koudegordijn naar beneden viel over de vloer. Daar kon die vloerverwarming niet tegenop, ik zat de hele winter bij de houtkachel. Nu, met dat tripelglas, merken we hoe comfortabel het is!”

Ook bijzonder is het dak van de b&b. “Dat is geïsoleerd met isoflock, gemaakt van gerecyclede kranten. Het pannendak bestaat half uit de oude pannen van de garage, waar ooit nog zonnepanelen op komen, daar sparen we nog voor. Maar de kant waar de buren tegenaan kijken ligt vol met groendakpannen. Dat zijn bakken met gaatjes, groeimedium en plantjes, precies ter grootte van een standaard-dakpan. Je legt het zo neer!”

Al met al was het een hele klus om het zo duurzaam mogelijk te doen, geeft Blair toe. “Het is veel uitzoekwerk, en kost ook veel geld. Het is vooral interessant bij nieuwbouw, of als je huis toch al groot onderhoud nodig heeft.” Maar het resultaat is oogstrelend. “Nu nog de permacultuurtuin en het hobbit-huis-fietsenhok en het is helemaal klaar. Zaterdag 10 feb openen we onze b&b officieel, en vanaf dat moment accepteren we de eerste boekingen voor b&b Honeysuckle Lane!”

Foto bovenaan pagina: Blair van Pelt is trots op hun nieuwe thuiswerkplek en b&b Honeysuckle Lane. © Guy Ackermans