Terug naar alle voorbeelden

Drie mannen staan in woning onder dakraam

Verwarmen met een waxinelichtje

Als de aanbouw van Gerardo van Halsema straks klaar is, kan hij die met een waxinelichtje verwarmen, zo goed geïsoleerd is ie. Daarvan is aannemer Ewald Oude Voshaar in elk geval overtuigd. Van Halsema heeft een huis uit 1927 in ‘de Buurt’ en wilde het huis en het schuurtje, een oud bakhuisje, met elkaar verbinden. “De nieuwe tussenruimte wordt de eetkamer en het bakhuisje de keuken. Dan staat er weer een oven, net als vroeger, dat vind ik wel mooi.”

Wat hij als koukleum ook mooi vindt, is dat het hele bouwwerk uitstekend geïsoleerd is, en dan ook nog met duurzame materialen. “Ik stond af en toe verbaasd te kijken met wat voor materialen ze nu weer kwamen zetten.” Joop Pepplinkhuizen van Jimex, de vaste timmerman van Van Halsema, had namelijk Oude Voshaar erbij gehaald toen er meer moest gebeuren dan timmerwerk. En Oude Voshaar doet het graag zo duurzaam mogelijk. “Ik houd niet van glaswol en steenwol. Daar komen altijd vezels van af die je huid en je longen irriteren, en het kost veel energie om het te maken. Dus ik gebruik liever houtwol, vlaswol en schapenwol, dus hergroeibare materialen.”

Zelfdovende houtwol

Houtwol klinkt nogal brandbaar, maar dat is het niet, weet Oude Voshaar. “Al deze materialen zijn brandwerend gemaakt door ze te wassen met sodawater. Bovendien is houtwol zo dicht dat er geen zuurstof bij kan, en het vanzelf dooft als je er een lucifer bij houdt.” In Zwitserland is glas- en steenwol inmiddels niet meer toegestaan. Bovendien is houtwol niet duurder. Je vraagt je af waarom niet iedereen het al gebruikt. “Het is hier gewoon nog niet zo bekend”, denkt Oude Voshaar. “Maar dat komt vanzelf. Producent Homatherm opent in Europa de ene nieuwe fabriek na de andere.”

De wanden van de aanbouw zijn geïsoleerd met een laag van 20 centimeter: houtwol, dampdichte folie, spaanplaat en gipsplaat. Een van de zijwanden bestaat bijna volledig uit ramen en twee sets openslaande deuren. Van Halsema: “In de zomer zetten we alles open en zitten we bijna buiten.” De lichtstraat van dakramen heeft tripleglas gekregen. “Drie lagen dus”, legt Oude Voshaar uit. “Daarmee heb je geen koudeval  meer, wat vooral bij dakramen belangrijk is. De deuren en ramen in de wand kunnen toe met gewoon dubbelglas . Daar hebben we wel een flinke oversteek gemaakt , omdat je daarmee de opstijgende warmte aan de buitenkant vasthoudt.”

En dan is er nog de vloer. De fundering is opgebouwd uit balken van gerecycled plastic, met ertussen blokken piepschuim. Vanwege het hoge grondwater is houtwol daar helaas niet bruikbaar. De aanbouw is inmiddels bijna klaar, en Pepplinkhuizen en Oude Voshaar zijn trots op het resultaat. “Weet je”, zegt Oude Voshaar, “als je een aanbouw maakt, of een heel nieuw huis bouwt, ben je eigenlijk gek als je het niet supergoed isoleert. Zo veel meer kost het niet, en het levert je zo veel besparing en comfort op. Echt, ik denk dat Van Halsema komende winter de verwarming uit kan laten in zijn eetkamer. Een kaarsje, dat is genoeg!”

Foto bovenaan pagina: Bewoner Gerardo van Halsema (rechts) was af en toe verbaasd met welke duurzame isolatiematerialen aannemers Joop Pepplinkhuizen (links) en Ewald Oude Voshaar (midden) nu weer aan kwamen zetten.