Terug naar alle voorbeelden

Man staat naast hybride warmtepomp

Veel gas besparen met hybride warmtepomp

De klimaatenthousiastelingen op de Veerweg hebben al veel duurzame maatregelen gerealiseerd, sinds ze in 2017 landelijke 3e werden van het Klimaatstraatfeest. Harm Jan Kwikkel is bijvoorbeeld heel enthousiast over hun nieuwe hybride warmtepomp, een combinatie van een warmtepomp en een superzuinige cv-ketel. “We gebruiken twee derde minder gas, zonder dat we ons hele verwarmingssysteem hoefden aan te passen!”

Toen ze in 1994 in hun nieuwbouwhuis kwamen wonen, was dat redelijk geïsoleerd, vertelt Harm Jan Kwikkel. “Op basis van de beschrijving en het bouwjaar had het huis energielabel B. Met zonnepanelen erop kwam het op label A.” Maar dat kon best nog beter, vonden Harm Jan en zijn vrouw Gelske.

De cv-ketel bijvoorbeeld, zat er al sinds 1994 in, dus die was wel aan vervanging toe. “Ik kom uit Groningen, dus eigenlijk wilde ik liefst helemaal van het gas af. Maar met een all-electric warmtepomp zit je vast aan vloer- of muurverwarming en een enorme verbouwing. Terwijl we net een paar geleden een hele mooie houten vloer hadden gelegd. Die hadden we er dan weer uit moeten slopen.”

Cv-ketel voor koude dagen en douchewater

Energie-adviseur Hanneke Tent bracht hen op het idee van een hybride warmtepomp. “Daarmee kun je je bestaande verwarmingssysteem gewoon laten zitten. Een luchtwarmtepomp op het dak verwarmt het huis zolang het niet kouder wordt dan 4 of 5 graden Celsius. Zodra je daaronder komt, springt een zuinige cv-ketel bij.”

Hanneke Tent gaf nog een advies, en daar was Harm Jan wel even verbaasd over. “Ze raadde ons aan, gezien de situatie, om de zonneboiler van het dak te halen! Want wat bleek: daar hing een groot vat aan, dat voortdurend op temperatuur gehouden moet worden vanwege legionella, en dat kost veel energie als je niet zo veel warm water gebruikt. De hybride cv-ketel verwarmt daarom nu ons douchewater.”

Extra zonnepanelen

Bijkomend voordeel van het weghalen van de zonneboiler was dat dat ruimte opleverde voor een paar extra zonnepanelen. “We hebben toen meteen ook de oude zonnepanelen uit 2000 laten vervangen door veel efficiëntere nieuwe panelen.”

Een paar jaar geleden waren ze al van het koken op gas afgestapt. “Bij het installeren van onze nieuwe keuken zijn we overgestapt op inductie, en hebben we nieuwe energiezuinige apparaten gekocht. Zo veel zuiniger zijn die, dat we zelfs minder stroom verbruikten dan daarvoor, terwijl we elektrisch gingen koken! Uiteraard gebruiken we inmiddels wel meer stroom, door die warmtepomp, maar daar staat een enorme besparing op het gasverbruik tegenover!”

Geen aanpassingen nodig

Het mooie vindt Harm Jan dat je voor de hybride warmtepomp totaal geen aanpassingen hoeft te doen aan je huis. “Je hebt wel een iets groter apparaat in huis, en op het dak de warmtepomp, maar dat is alles. Het enige nadeel is het geluid. In het begin trilde hij nog wel eens, en dat konden de buren horen. Maar de installateur heeft hem nu beter ingesteld en er rubberen pootjes onder gezet, en nu heeft niemand er meer last van.” Harm Jan raadt het iedereen aan: “Als je een spaarpotje hebt, levert dit veel meer op dan de bank. En het is de snelste manier om behoorlijk veel gas te besparen!”

Cijfers

In 2010, met cv-ketel (uit 1994), koken op gas, oude keukenapparatuur (uit 1994), een zonneboiler en 10 zonnepanelen (uit 2000) gebruikte de familie Kwikkel:
• 2300 m3 gas
• 3100 kWh elektra
Hun maandbedrag was toen € 173,50.

In 2019, met hybride warmtepomp, inductiekoken, nieuwe keukenapparatuur, 15 nieuwe zonnepanelen, gebruikte de familie Kwikkel:
• 491 m3 gas
• 2600 kWh elektra
Hun maandbedrag is nu € 88.

De terugverdientijd van de hybride warmtepomp is geschat op 9 jaar.

Foto bovenaan pagina: Harm Jan Kwikkel bij zijn warmtepomp.