Terug naar alle voorbeelden

Super-energiezuinige jarendertigwoning

Gonneke laat isolatiemateriaal zien

Geplaatst: 2 maart 2017  |  Laatst aangepast: 11 maart 2022

Gonneke Hiemstra en Pieter Bakker kochten in 2015 eigenaar een twee-onder-een-kapwoning uit de jaren dertig aan de Churchillweg. Ze wisten wel dat er veel onderhoud nodig was, maar van duurzaamheid hadden ze geen kaas gegeten. Sterker nog: “We hadden eigenlijk niks met duurzaamheid”, zegt Gonneke.

Omdat de gemeente Wageningen subsidie gaf, lieten ze een energieadviseur langskomen. Die ging helemaal los. “We kregen een hartverzakking! Maar het heeft wel een vlammetje ontstoken. We zijn gaan nadenken: dit wordt de toekomst. Dankzij de Duurzame Huizenroute konden we de duurzame mogelijkheden in de praktijk zien. Zo word je steeds enthousiaster.”

Omdat het huis sowieso helemaal gestript moest worden, konden ze het makkelijk groots aanpakken. De binnenmuren, benedenvloer en plafonds gingen eruit en de hele buitenschil werd dik geïsoleerd en luchtdicht gemaakt. Wat er dan nog aan warmte nodig is, komt van een lucht-waterwarmtepomp.

En het paste allemaal precies binnen het budget. Sommige dingen bewaarden ze gewoon voor later. Zo hebben Gonneke en Pieter kort geleden nog zonnepanelen laten installeren, en verdiepen ze zich in een zonneboiler. Als die er komt, is het huis energieneutraal. De verbouwing kostte van plan tot oplevering 1,5 jaar tijd maar ze genieten elke dag. Alle jarendertigdetails zijn intact, ze hebben het comfort van een nieuwbouwhuis en toch is het super energiezuinig!