Terug naar alle voorbeelden

Super-energiezuinige jarendertigwoning

Aannemer Bert Wagensveld, Gonneke Hiemstra, energie-adviseur Hanneke Tent en Pieter Bakker in de super-energiezuinige jarendertigwoning van Gonneke en Pieter aande Churchillweg

Aannemer Bert Wagensveld, Gonneke Hiemstra, energie-adviseur Hanneke Tent en Pieter Bakker in de super-energiezuinige jarendertigwoning van Gonneke en Pieter aan de Churchillweg

Geplaatst: 2 maart 2017  |  Laatst aangepast: 19 mei 2020

Toen Gonneke Hiemstra en Pieter Bakker eigenaar werden van een twee-onder-een-kapwoning op de Churchillweg uit de jaren dertig, wisten ze dat er veel onderhoud nodig was. Gonneke: “Er was tientallen jaren niets aan gebeurd. Het mooie daarvan was wel dat alle originele glas-in-loodramen, schouwen en schuifdeuren er nog in zaten.” Via de gemeente regelden ze een energie-adviseur, die al snel duidelijk maakte dat ze het groots moesten aanpakken.

Duurzame-huizenroute

“Om te beginnen zijn we tijdens de duurzame-huizenroute bij een heleboel huizen langsgegaan”, vertelt Gonneke. “Daar zagen we een huis zoals we het zouden willen: wel energiezuinig, maar je ziet er niks van. Dus die eigenaresse hebben we het hemd van het lijf gevraagd.”

Ze kozen voor een aannemer die gespecialiseerd is in energiezuinig bouwen: Bert Wagensveld van Randewijk Beter Wonen. Samen met hem en energie-adviseur Hanneke Tent hebben ze avonden lang rond de tafel gezeten om de plannen uit te werken. Hanneke: “Het gunstige was dat het huis sowieso eigenlijk helemaal gestript moest worden. Dat bood de kans om de hele buitenschil dik te isoleren en luchtdicht te maken. Als je dat doet, houd je nog maar een heel lage warmtebehoefte over, en kun je met lage temperatuur verwarmen, in dit geval met een warmtepomp die warmte haalt uit buitenlucht.”

Alles geïsoleerd

En dus gingen diverse binnenmuren, de benedenvloer en alle plafonds eruit. Bert legt uit: “We hebben de kruipruimte volgestort met schuimbeton, daarop een laag isolatie, en daarop een dunne cementvloer waarin de vloerverwarming is verwerkt. Het dak is geïsoleerd met isovlas. Dat geeft een prettig klimaat, omdat het vocht opneemt en weer afgeeft. Aan de binnenkant van alle buitenmuren zitten dikke purpanelen, die volledig luchtdicht aan elkaar zijn getapet. Daaroverheen zit een laag van 5 centimeter waar alle leidingen doorheen lopen, en daar weer overheen het stucwerk.”

Het luchtdicht maken van de isolatie is volgens Hanneke heel belangrijk. “Anders heeft een dikke isolatielaag eigenlijk niet zo veel zin. Een mooi bij-effect is dat de originele kozijnen veel langer meegaan, omdat er geen condensvorming meer optreedt.” Je moet dan natuurlijk wel goed ventileren. Het hele huis is daarom voorzien van een computergestuurd ventilatiesysteem.

Alvast infrastructuur

Op basis van het budget konden niet alle energiezuinige trucs worden ingezet. Pieter: “Wel konden we door een subsidie toch het dak meteen goed isoleren, en we hebben ook een warmteterugwinning in de douche. Voor een pelletkachel, een grijswatercircuit, zonnepanelen en een zonneboiler hebben we nu nog even geen budget, maar we hebben wel alvast de infrastructuur laten aanleggen om die later alsnog te installeren.” Maar eerst verhuizen: op 1 maart 2017 trekken Pieter en Gonneke in hun prachtige, comfortabele huis. Met alle jarendertigdetails intact, en toch super-energiezuinig!