Twee studenten voor woning

Studenten Rijnveste: “Energie besparen niets bijzonders”

“Cool!”, roept student Frank Mastenbroek, als hij opendoet en hoort dat hun zespersoonshuis op Rijnveste 92 afgelopen maand de Rijnveste Sustainability Challenge heeft gewonnen. Ook zijn huisgenoot Jens Riggeling komt juichend naar de voordeur. “We hadden het er laatst nog over, en we dachten, die winnen we nooit. Dit hadden we echt niet verwacht!” Robin Smale van Green Office Wageningen overhandigt hen een cadeau, mede namens Idealis. “Jullie hebben afgelopen maand € 126 minder energie gebruikt dan het meestverbruikende zespersoonshuis.

Heel bewust zijn de studenten niet met energiebesparing bezig, zeggen ze. Hoewel, bedenkt Jens: “Ik heb wel een spaarlamp op mijn kamer. En we doen allemaal altijd het licht en de oven uit.” “We eten bijna altijd samen, dat scheelt natuurlijk een hoop gas”, vult Frank aan, “en de kachel staat eigenlijk nooit hoog.” Het bedrag van € 126 vinden ze indrukwekkend. Dat is toch zomaar € 1500 per jaar!”

Tweede keer

Op Rijnveste 114 is ook Joep van Haeff blij met de prijs, voor het zuinigste vierpersoonshuis van de maand, dat € 100 minder energie heeft gebruikt dan het meestverbruikende vierpersoonshuis. Ook Joep vindt eigenlijk dat ze niet echt iets bijzonders doen. “Maar we hebben de verwarming nog niet aangehad, en hebben ook afgesproken dat we daar een beetje mee opletten, dat we ook geen apparaten of lampen aan laten staan. En ik heb op mijn kamer wel een spaarlamp.”

Green Office Wageningen

Robin van Green Office Wageningen, de studentenorganisatie die zich inzet voor duurzaamheid op de Wageningse campus, organiseert de Rijnveste Sustainability Challenge samen met huisvester Idealis. Hij is heel tevreden dat de Rijnveste-studenten het initiatief kennen. “Er wordt blijkbaar over gepraat, dat is leuk. En dat ze het eigenlijk al normaal vinden om energie te besparen, dat is natuurlijk geweldig. Er wonen hier veel eerstejaars, en het is mooi dat ze zich er nu al bewust van zijn dat ze in een bijzonder, duurzaam gebouw wonen.”