Terug naar alle voorbeelden

Stimuleringsregeling helpt jarenzeventigwoning verduurzamen

Geplaatst: 27 september 2018  |  Laatst aangepast: 19 mei 2020

Toen Peter en Nanda Holtes vorig jaar hun patiowoning uit 1978 aan de Plevierenweide kochten, wisten ze dat er jarenlang weinig aan was gebeurd. Isoleren en zonnepanelen, dat was de conclusie van een duurzaamheidsrapportage. Maar hoe moesten ze dat financieren? Ze zijn dan ook heel blij dat ze geld kunnen lenen via de Stimuleringsregeling Duurzame Woningen van de gemeente Wageningen. Aanvraag en afhandeling verlopen uitermate soepel.

Met enig ontzag vertelt Peter Holtes over de oude verwarmingsketel die in het huis zat. “Een bakbeest van 2 bij 2,5 meter die hete lucht verwarmde die via vloerroosters in de kamers door het huis werd geleid. Dit Amerikaanse concept is in Nederland maar korte tijd in de mode geweest, omdat het een gigantische energievreter bleek te zijn.” Nanda vult aan: “Mijn vader woonde hier vroeger, en had altijd een vreselijk hoge energierekening, dus we wisten wel dat daar wat aan moest gebeuren.”

Vloerverwarming en tripelglas

Peter en Nanda huurden een ingenieursbureau in om de situatie eens goed te analyseren. Peter: “Ze raadden ons aan over te stappen op vloerverwarming gekoppeld aan een combiboiler, de gevel te isoleren met kunststofkorrels en de ramen te vervangen door A+++-kozijnen met tripelglas.” Ook bleek dat ze met elf zonnepanelen hun elektriciteitsrekening moeten kunnen dekken.

Uiteraard zou dat allemaal een aardige cent gaan kosten. Nanda: “Toevallig zag ik toen de aankondiging van de gemeente over de Stimuleringsregeling Duurzame Woningen. Een lening tegen heel gunstige rente, waarmee we alle duurzame maatregelen kunnen financieren, inclusief de advieskosten. Die kwam voor ons precies op het juiste moment!”

Soepele aanvraag

De aanvraag voor de Stimuleringsregeling verliep soepel, vindt Peter. “Na contact met de gemeente kregen we snel de formulieren opgestuurd. De aanvraag is niet ingewikkeld, wel vrij uitgebreid. Ook moet je offertes meesturen voor de maatregelen die je wilt nemen. Maar goed, dat vind ik niet onredelijk voor een lening van 10.000 euro.” Na indiening waren de Holtes aangenaam verrast, want binnen anderhalve week kregen ze bericht dat het akkoord was. “Zo veel slagvaardigheid zijn we niet van de gemeente gewend”, lacht Peter.

Facturen snel betaald

Ook nu ze bezig zijn de maatregelen uit te voeren, verloopt het uitermate soepel. Voor de lening heeft de SVn (de uitvoerende instantie van de Stimuleringsregeling) een rekening voor hen geopend, met daarop een depot met het toegekende bedrag. Peter: “Je kunt facturen van bijvoorbeeld installateurs indienen bij de SVn, die ze dan voor je betaalt uit dat depot. Maar je kunt er ook voor kiezen ze zelf te betalen, en dan het geld uit het depot terug te krijgen. In beide gevallen gaat de betaling heel snel, echt binnen een paar dagen.”

Ook voor de overbuurvrouw!

Peter en Nanda kunnen de Stimuleringsregeling dan ook van harte aanbevelen. “De overbuurvrouw zag onze zonnepanelen vanuit haar slaapkamer”, vertelt Nanda. “Die vond ze wel mooi, en ze vroeg ook voorzichtig wat dat eigenlijk kost. We hebben haar meteen verteld over deze regeling.” Peter vult aan: “Er zijn zoveel huizen die geschikt zijn voor zonnepanelen, of betere isolatie nodig hebben. We hebben het al tegen verschillende mensen gezegd!”