Terug naar alle voorbeelden

Man en vrouw voor woning

Stap voor stap steeds zuiniger

Een vrijstaand huis uit 1854 van het gas afhalen en zelfs elektriciteit laten leveren. Kan dat? Ja, dat kan! Marc Smijers laat het zien aan de Grintweg, net buiten Wageningen. Hij is al jaren bezig om het pand steeds nóg beter te isoleren en met nieuwe technieken nóg energiezuiniger te maken. “Ik vind het niet erg als ik achteraf te vroeg een ingreep heb gedaan. Dat pas ik dan gewoon weer aan.”

Onder de rieten kap van zijn oude boerderij ligt een isolatielaag van 24 cm, aan de buiten- én binnenkant van het dak. Ze brachten het stapsgewijs aan. “Aanvankelijk waren we tevreden met een isolatiewaarde van RC 2, dat werd 3,5, nu zitten we op 6. Behalve dat we warmte besparen, is het huis ook veel stiller geworden”, zegt Marc, die werkt als energieadviseur.

Isolatie is altijd de basis

“Isolatie van je casco is altijd de basis. We kochten dit huis bijna twintig jaar terug. Toen zijn we dus eerst begonnen met isolatie van dak, vloeren, ramen en muren. We hebben vloerverwarming aangelegd, eerst nog met een houtkachel erbij, later een pelletketel. Toen konden we van het gas af. Maar door de schaarste aan biomassa verdwijnen er nu hele bossen in de pelletpers en daar wil ik niet aan meewerken. Daarom komt er volgend jaar een elektrische warmtepomp met bodemlussen. Een flinke investering.”

Doe het samen

Een groot deel van die kosten zit in het laten komen van de grondboormachine voor die grondlussen. Daarom probeert Marc binnenkort zijn tien achterburen bij het project te betrekken. “Dan boren we in één keer meerdere gaten. Dat zou ik iedereen aanraden: probeer zoveel mogelijk samen te doen. Dan kun je de kosten en al het regelwerk delen.”

Slim met warmte

Kortgeleden kwamen er nog HR++-achterzetramen bij de laatste ongeïsoleerde, stalen raamkozijnen, en nu is de aanleg van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning aan de beurt. Dan blijven de ramen dicht, en wordt warmte uit de binnenlucht gehaald om de verse buitenlucht voor te verwarmen. Net als bij het douchewater. “We hebben in de nieuwe badkamer op de begane grond meteen een warmteterugwinsysteem geïnstalleerd. Het warme afvalwater stroomt in een goot langs de koude toevoerleidingen en verwarmt daarin het water voor. Dit bespaart 55 procent energie op het douchewater.”

Marc legt uit dat je zo’n douchewatersysteem in een jaar of zes terug kunt verdienen voor een badkamer op een verdieping. Op de begane grond is het wat ingewikkelder, en dus duurder. “Maar als je je badkamer gaat verbouwen is zoiets toch zeker de moeite waard.”

Jong bewust

Het kwartje viel bij Marc al vroeg, hij was destijds vijftien, zestien en hij herinnert zich het moment. “Ik zat in ‘73 met mijn vader in de auto tijdens de eerste oliecrisis. Ik werd me met een klap bewust van de eindigheid van alle hulpbronnen. Ik begreep niet dat er mensen waren die zich dat niet aantrokken en ons, ondanks de snelheidsbeperkingen, inhaalden met honderddertig kilometer per uur. Ik wond me daar enorm over op.”

Het thema is nooit meer weggegaan uit zijn leven. “Ik wil persoonlijk consequent zijn – om een voorbeeld te geven – ik werk nu in Doesburg en ik zou die baan niet hebben geaccepteerd als ik daar met de auto naartoe zou moeten. Met de speed pedelec gaat het net. En ik heb zonnepanelen genoeg om de accu op te laden!”