Twee vrouwen voor huis dat wordt geïsoleerd

Samen spouwmuren isoleren rond het Meidoornplantsoen

In de Benedenbuurt hebben buurtbewoners zich verenigd in de Coöperatie Warmtenet Oost Wageningen (WOW). Ze willen samen een collectief warmtenet realiseren in de wijk. Veel bewoners zijn daardoor nu bewuster bezig met duurzaamheid. Marianne van Loo, bewoonster van het Meidoornplantsoen, wilde graag haar spouwmuren laten isoleren, en riep via de nieuwsbrief van de WOW haar medebewoners op om mee te doen.

Samen offertes aanvragen

“Onze Benedenbuurt is een mengsel van koop en huur”, vertelt Marianne. “Voor de huurwoningen is de Woningstichting verantwoordelijk. Daarnaast zijn er ongeveer 200 koopwoningen, maar ik heb natuurlijk geen idee hoe goed die geïsoleerd zijn. Op mijn oproep in de nieuwsbrief reageerden zestien mensen. Uiteindelijk bleek dat twee huizen al spouwmuurisolatie hadden. Met de overige woningen hebben we bij drie bedrijven offertes aangevraagd. Daar kwam uiteindelijk TKE als beste uit. We vinden het ook leuk dat het een bedrijf uit Ede is, lekker lokaal dus.”

Bolletjes in de spouw

Gezamenlijke uitvoering scheelt niet alleen gedoe en uitzoekwerk. “Samen weet je toch meer dan alleen.” Maar ze krijgen ook een flinke collectiviteitskorting die op kan lopen tot bijna 20%. De uitvoering van de spouwmuurisolatie is in een halve dag gepiept. “Ze zijn nu bezig. Ze hebben eerst van buitenaf een serie gaten geboord tot in de spouw. Dat gaf wel wat herrie en stof, dus ik moest de ramen dichthouden. Maar dat duurde maar even. In die gaten spuiten ze nu kleine bolletjes, die met een soort lijm worden gefixeerd, zodat ze niet uit kunnen zakken.”

Buurtgenoot Barbera Oranje neemt ook deel aan de actie. “Ik kom vandaag even snuiven, om te zien of ik met mijn astma geen last heb van die lijm. Maar het gaat prima, dus ze kunnen binnenkort bij mij aan de slag.”

Weer samen!

Marianne van Loo denkt nog over andere isolatiemaatregelen. “Om in aanmerking te komen voor landelijke subsidie, moet je minimaal twee isolerende maatregelen nemen, bijvoorbeeld naast de spouwmuurisolatie ook je dak, glas of de vloer isoleren. Als het zo ver komt, zal ik het zeker weer samen met de buurt proberen te doen!”

Foto bovenaan pagina: Marianne van Loo (rechts) en Barbera Oranje laten samen met buurtgenoten hun spouwmuur isoleren. © Guy Ackermans