Terug naar alle voorbeelden

Vrouw in tuin met kast voor hybride systeem

Pioniers in duurzaam wonen

Carla Nijsen woont al 26 jaar in een twee-onder-een-kapper in Wageningen-Hoog. Haar man woonde er al vanaf de bouw in 1972 tot hij vorig jaar overleed. Hij was een echte pionier op het gebied van duurzame installaties. “Dat zat in zijn aard, hè”, vertelt Carla. “Als er technische innovaties waren, vond hij dat leuk om te ontdekken. En hij had ook zorg voor de toekomst van de kleinkinderen. Hij wilde graag dat zij ook nog een leuk leven kunnen hebben.”

Zon op het dak

Het echtpaar Selhorst-Nijsen had al vrij snel zes zonnepanelen op het dak. “Dat hebben we later in twee etappes uitgebreid naar zestien”, zegt Carla. “Die eerste zonnepanelen waren nog vrij duur. Ook hadden we een HRe-ketel. Die werkt op gas, maar levert ook stroom. Twee jaar geleden hebben we een hybride systeem aangeschaft, met een kast die buiten warmte uit de lucht haalt en als het te koud wordt, springt het gas bij. Dat systeem gebruikt wel stroom, maar bespaart enorm veel gas.”

Wet van de remmende voorsprong

Carla kon zich goed vinden in de duurzame ambities van haar man. Als ze alleen was geweest had ze het waarschijnlijk toch anders gedaan: “Dan had ik eerst even de kat uit de boom gekeken. Als je de prijs en de energieopbrengst van de laatste vijf zonnepanelen die we gelegd hebben vergelijkt met de eerste zes, zijn die aanzienlijk goedkoper en leveren meer op. Bovendien heb je bij die eerste modellen met kinderziektes te maken. Datzelfde idee heb ik nu met dat hybride systeem.”

Investeren in duurzaamheid

Sommige oudere mensen twijfelen of ze hun huis nog wel moeten verduurzamen. Voor hen heeft Carla een goede tip: “Als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen, meedoen omdat er te veel bomen omheen staan kun je meedoen met projecten zoals “Zonnepanelendelen”. Naast het opwekken van duurzame energie leveren die ook wat rendement op. Op de bank brengt je geld momenteel niets op, dus dan kan je het beter in iets duurzaams steken.”