Terug naar alle voorbeelden

Man voor huis dat wordt verbouwd

Oud huis? Begin met ventileren

Met een paar eenvoudige ingrepen komen we een heel eind, dachten Gerard Jongedijk en zijn partner. Ze wilden hun jarentwintigwoning duurzaam en levensloopbestendig maken. Liep dát even anders. Inmiddels zijn ze halverwege hun vijfjarenplan. Daarin stond niet isoleren maar ventileren bovenaan.

Centrale verwarming was er nog niet. Vijf gaskachels verwarmden het huis aan de Oude Bennekomseweg. De vorige eigenaar, een oude meneer, had het huis wel redelijk onderhouden, maar nooit gemoderniseerd. Wel waren de spouwmuren waren geïsoleerd en er was dubbelglas. Maar het dak was nooit geïsoleerd. “Tussen de pannen door keek je naar de sterren.” Een geluk: 1928 was een goede bouwperiode. Er was niet op bouwmaterialen bespaard en er waren weinig constructiefouten.

Gerard en zijn partner hoopten dus dat ze met een paar ingrepen vooruit konden. Ze nodigden energieadviseur Frans Sweers uit voor advies. Die kwam tot de conclusie dat er juist heel veel werk nodig was. Ze maakten meteen een vijfjarenplan en gingen op zoek naar een Wageningse aannemer met zin in een oud huis.

Oud huis heeft geen ruimte

Het belangrijkste in een oud huis, legt Gerard uit, is niet de isolatie maar de ventilatie. Ga je isoleren zonder te ventileren, dan krijg je binnen de kortste keren problemen met vocht. In een oud huis als dit was er alleen vaak helemaal geen ventilatiesysteem – die huizen waren immers zo lek als een mandje. “En er is heel weinig ruimte voor bijvoorbeeld ventilatiebuizen, die zjin soms wel 15 centimeter in doorsnee. Krijg die maar eens onder een houten vloer. Daar moet je over nadenken: ga ik buizen omleggen, gebruik ik twee dunne buizen parallel?”

Meer dan een Black & Decker

Na het ventilatieplan volgde een elektrische-installatieplan en inmiddels zijn ze halverwege het isolatieplan: het dak is aangepakt en met de ramen is begonnen. Dan komen de vloeren nog aan de beurt. Een monsterklus, maar Gerard is het nog lang niet zat. “We nemen de tijd. Anders word je alleen maar gestrest. Je moet wel een beetje tegen rommel kunnen. En een beetje gek zijn. We kwamen uit Noordwest, dat was bijna nieuwbouw. Ik heb mezelf wat dat betreft wel wat overschat. Je hebt hier heel andere materialen nodig, met je Black & Decker red je het niet.”

Kat uit de boom

En duurzaam verwarmen? Gerard kijkt nog even de kat uit de boom: “Vloerverwarming en goede vloerisolatie moeten sowieso gebeuren. Maar het is ook de vraag wat de gemeente gaat doen, of dat er misschien een collectief warmtenet komt. Het is zonde als je dan net een dure warmtepomp hebt aangeschaft.”

Dat kan slimmer

Behalve die verwarming kiezen Gerard en zijn partner voor maximale milieuwinst. “Waarom? Eigenlijk zou je het moeten omdraaien: waarom gaat iemand niet isoleren? Het heeft niets te maken met hoogdravende doelstellingen voor onze aardkloot, want er moet nog veel meer gebeuren. Voor ons is het gewoon heel vanzelfsprekend. En ik vind het leuk om in oplossingen te denken. Vijf gaskachels, dan denk ik: dat kan slimmer.”