Terug naar alle voorbeelden

Niet lenen van de toekomst

Geplaatst: 10 mei 2013  |  Laatst aangepast: 19 mei 2020

We zijn op bezoek bij Wietse Bruggink. Wietse is één van de woningeigenaren binnen de coalitie ‘Energieneutraal wonen in Wageningen’. Hij woont in een twee-onder-een-kap-woning aan de Ooststeeg, bouwjaar 1972. In het dagelijks leven is Wietse werkzaam bij de provincie Gelderland. Als projectleider energietransitie adviseert hij gemeenten en bedrijven bij hun transitie naar duurzamere bedrijfsvoering. Hoe kan het dan ook anders dat Wietse deze passie voor duurzaamheid meeneemt bij het klussen in zijn eigen huis…

Een energieneutrale woning, waarom?

“Ik ben opgegroeid met het besef dat energie niet oneindig is, dat heb ik vooral van mijn moeder meegekregen. Ik vind het belangrijk dat we zuinig omgaan met energie, dat we niet lenen van de toekomst maar kunnen voorzien in onze eigen energiebehoefte. De vraag ‘Waarom een energieneutrale woning?’ vind ik dus eigenlijk ook geen goede vraag. Het zou logisch moeten zijn om je eigen energie op te wekken.”

Welke maatregelen heb je tot nu toe allemaal genomen?

“We wonen nu drie jaar in deze woning. In onze vorige woning heb ik al wat duurzame maatregelen gerealiseerd maar dat was stapsgewijs. Toen we dit huis kochten hebben we besloten om alles meteen goed te doen. We hebben een stuk aangebouwd en dat deel meteen heel goed geïsoleerd. Ook hebben we een lichtstraat aangebracht. We krijgen nu heel veel daglicht binnen en dat zorgt voor veel wooncomfort. En we hoeven natuurlijk minder snel de lampen aan te doen. Verder hebben we het glas laten vervangen door Hr++ glas en de zolder en de vloer beter geïsoleerd. Ook liggen op het dak zeven zonnepanelen, waarmee we een groot gedeelte van onze eigen stroom opwekken en op het dak liggen ook 42 heatpipes voor ons warm water. Oh ja, en de volgende acht zonnepanelen zijn alweer in aantocht.”

Waarom heb je je bij de coalitie aangesloten?

“Voordat ik me bij de coalitie aansloot moest ik alles in mijn eentje uitzoeken. Het is fijn om nu met anderen te kunnen sparren, om te horen wat anderen doen. Ik had er ook geen idee van dat zoveel Wageningers bezig zijn met het verduurzamen van hun woning. Ik had het gevoel dat ik een van de weinigen was in Wageningen.”

Positieve ervaringen tot nu toe dus?

“Zeker. Binnen de coalitie hebben alle woningeigenaren een energieadviseur gekregen. Qua verduurzaming ben ik natuurlijk al een eind op weg, maar de energieadviseur wist me toch nog te wijzen op dingen waar ik nog niet aan gedacht had. Ik had bijvoorbeeld niet door dat het oude dubbele glas in ons voorraam nog zoveel kou doorliet. We gaan daar nu binnenkort driedubbel glas plaatsen.”

Op welke termijn verwacht je helemaal energieneutraal te zijn?

“Met de acht nieuwe zonnepanelen in aantocht en het triple A glas hoop ik volgend jaar de energieneutrale status te bereiken. Helemaal zelfvoorzienend in gas worden we niet, maar dat compenseren we met een ‘overdosis’ elektriciteit. De vijftien zonnepanelen gaan namelijk meer energie leveren dan we nodig hebben.”

Als je je buurtgenoten moet overtuigen om hun woning energieneutraal te maken, wat zou je dan zeggen?

“Dat het leuk is. En dat je het terugverdient. Het geeft echt een kick om de energiemeter terug te zien draaien. Je wordt je ook veel bewuster van wat je allemaal gebruikt. Ik heb weleens gehad dat de zon volop scheen en dat de zonnepanelen dus volop elektriciteit produceerden, maar dat de energiemeter toch vooruit draaide. Welk apparaat staat er dan aan dat zoveel slurpt vraag je je dan af. Dat was het warmhoudplaatje van een oud koffiezetapparaat, die hebben we meteen vervangen voor een modernere met thermoskan. Mooi om daarna dan het verschil te zien. Overigens heb ik het idee dat energiezuinig wonen wel steeds meer begint te leven in Wageningen. Dat mensen meer interesse hebben. Neem bijvoorbeeld die actie met de zonnepanelen van Zonnig Wageningen. In korte tijd zijn er hier in de straat een heleboel zonnepanelen op daken bij verschenen. Ik vind het wel mooi dat energieneutraal wonen zo langzaamaan zichtbaar wordt in Wageningen. En dat de één de andere weer verder motiveert.”