Man en vrouw voor woning

Mijn advies? Vraag energieadvies

Hun huis heeft uitzicht op de weilanden, ze wonen er fijn. “Hier gaan we prettig oud worden”, zeiden Masood Eslami en zijn vrouw Ziba Nilian tegen elkaar. “Laten we het ons aangenaam maken.” Stap voor stap maakten ze hun huis steeds meer energieneutraal. Nieuwe kozijnen met triple HR-glas, isolatie van de kruipruimte, balansventilatie, een warmteterugwin-installatie.

“Niet dat alles honderd procent klopt bij mij hoor”, zegt Masood. “Je zou misschien denken dat ik fanatiek overal op de fiets naar toe ga, maar nee.” Niettemin is goed zorgen voor de aarde en de mensen die er op wonen een sterke motivatie, ook in hun computerhandel en cateringbedrijf. Ze bezorgen bijna alles met een elektrische bakfiets.

De nadelen van zijn energiebesparingen? De installaties maken wel geluid. “Je kunt er een kastje omheen doen met extra geluidsisolatie, maar je moet er aan wennen.” Inmiddels slaapt Masood er heerlijk doorheen en geniet hij vooral ook van de koeling in hete zomernachten. “Een goede nachtrust is heel belangrijk, ook voor je geestelijke gezondheid.”

Vraag advies

“Weet je, het is heel makkelijk om het niet te doen. Zonder mijn buurman was ik er niet aan begonnen. Hij is energieadviseur en hielp ons ook bij problemen onderweg. Als je twijfelt of je je huis wilt verduurzamen is mijn advies: vraag advies!”

Rest er nog één ding op het verlanglijstje. Zonnepanelen. “Ons dak ligt helaas verkeerd, dus dat wil ik gaan regelen met ValleiEnergie. En dan zijn we energieneutraal.”