Terug naar alle voorbeelden

Leden VvE Het Criftenbolwerck gaan in gesprek over verduurzaming

Pauline Beran en Christien Andriesen bij hun appartementencomplex

Geplaatst: 16 februari 2022  |  Laatst aangepast: 16 februari 2022

Aan het Torckpark, rond het oude hoofdgebouw van de (toen nog) Landbouwhogeschool, verrezen eind vorige eeuw verschillende appartementsgebouwen. Een daarvan is Het Criftenbolwerck, bestaande uit 14 herenwoningen en 27 appartementen, links van het oude hoofdgebouw, vanaf de Heerenstraat gezien. De Vereniging van Eigenaren (VvE) van Het Criftenbolwerck heeft een Commissie Duurzaam, die werkt aan een verduurzamingsplan met hulp van professionele adviseurs. In januari gaan ze met alle leden-bewoners in gesprek om te horen wat hun wensen, ideeën en eventuele bezwaren zijn. Want in een VvE beslissen de leden. Pauline Beran en Christien Andriesen, leden van de commissie, hebben wel zin in die gesprekken.

“Je zou denken, bouwjaar 1997, dat is praktisch nieuwbouw”, zegt Pauline Beran. “Maar qua duurzaamheid valt het toch tegen, dit gebouw. Een warmtemeter liet zien dat de isolatie slechter is dan je mag verwachten.” Klagen doet ze niet, want ze woont er fantastisch op vijfhoog. Naar beneden heeft ze uitzicht op de magnifieke magnolia uit 1861 (160 jaar oud!), en als het blad van de bomen is, kan ze de uiterwaarden zien. “We konden afgelopen winter de mensen zien schaatsen!” Maar die koude winter liet haar en haar man ook voelen dat er nog een hoop kou door de ramen naar binnen kwam.

Collectieve oplossingen

Ook Christien Andriesen is lid van de Commissie Duurzaam. Ze woont in een van de herenwoningen. “Het voordeel van een VvE is dat een hoop zaken gemeenschappelijk geregeld zijn, zoals de installaties, verzekeringen, de trap, de garage en onderhoud zoals schilderwerk en dak. Dat scheelt een hoop regelwerk. Maar soms is dat gemeenschappelijke ook wel eens een nadeel. Als het aan ons lag, hadden we al lang zonnepanelen op het dak liggen, maar dat moeten we nu toch collectief oplossen.”
Maar goed, áls het dan lukt, dan lukt het meteen voor 41 woningen tegelijk. “We hebben een startplan gemaakt, en het bestuur heeft dat goedgekeurd”, vertelt Christien. Pauline: “Daarin hebben we in elk geval vastgelegd wat wij onder duurzaam verstaan: zo min mogelijk energie verliezen, en zo veel mogelijk energie opwekken.”

Meerjarenonderhoud

De aanpak hangt nauw samen met het MeerJaren OnderhoudsPlan (MJOP), dat voor alle VvE’s verplicht is, en waar alle leden jaarlijks een bepaald bedrag voor inleggen. Zo zorgt een complex dat er altijd voldoende geld gereserveerd wordt voor onderhoud, zodat er een potje is als de lift stuk gaat of het tijd is voor schilderwerk. De Commissie Duurzaam wil daar nu een DMJOP – Duurzaam MeerJaren OnderhoudsPlan – aan toevoegen. Gelukkig hoeven ze dat niet alleen te doen: Leida van den Berg, VvE-adviseur bij Energieloket Wageningen, staat VvE’s graag bij in hun duurzame plannen.

“Een DMJOP kan betekenen dat we als leden per maand meer aan de VvE gaan betalen”, legt Christien uit. “Maar dat verdienen we terug met een veel lagere energierekening.” ‘Meerjaren’ betekent uiteraard dat het niet allemaal ineens hoeft. Pauline: “Je probeert de duurzame maatregelen in te passen in het reguliere onderhoud. Bijvoorbeeld het dak isoleren als het dak toch al aan vernieuwing toe is. Of nieuw glas combineren met noodzakelijk schilderwerk.”

Medebewoners meekrijgen

Welke maatregelen in het DMJOP komen, is nog helemaal open. “We houden in januari een informatiebijeenkomst met onze medebewoners”, vertelt Pauline. “Dan kunnen zij vertellen hoe ze de verduurzaming zien.”

Christien vult aan: “Bij de mensen die we al gesproken hebben, liepen de reacties erg uiteen. De een is heel enthousiast. Maar bijvoorbeeld voor een oudere buurvrouw hoeft het niet zo nodig. ‘Het zal mijn tijd wel duren’, zei ze. Dat is natuurlijk ook legitiem.” Spannend dus. “Het voelt als een soort expeditie op onbekend terrein”, vindt Pauline. “Maar”, vult Christien aan, “we denken wel dat de tijd er rijp voor is, ook met die stijgende energieprijzen. Ik denk dat mensen wel zien dat er wat moet gebeuren.” Pauline, tot slot: “Wat ons betreft volgen wij de magnolia. Zodat onze gebouwen, als ze in 2157 160 jaar oud zijn, dankzij de verduurzaming nog net zo mooi zijn als de magnolia….”

Wilt u met uw VvE ook uw complex verduurzamen? Leida van den Berg, VvE-adviseur van het Energieloket Wageningen, ondersteunt u graag bij hun duurzaamheidsplannen. U bereikt haar via leida@energieloket-wageningen.nl.