Terug naar alle voorbeelden

“Isolatie, isolatie, isolatie”

Peter Spittelaar op een bankje voor zijn huis

Geplaatst: 11 maart 2022  |  Laatst aangepast: 11 maart 2022

Peter Spitteler, voorzitter van de Bewonersvereniging Noordwest, trok 28 jaar geleden als eerste bewoner in op de Simon Vestdijkstraat 19. De huiskamer kijkt uit op het Binnenveld en vangt de koude oostenwind als die in de winter komt aangeraasd. HR++-glas op de hele benedenverdieping was daarom een goede keuze. Voor de energierekening én voor het comfort. Ook isoleerde Peter de vloer van onderaf extra met tien centimeter purschuim. Dat is ook deels tegen de fundering gezet. “Zo is het een helemaal kierloze constructie”, zegt Peter. In de kruipruimte kwamen verder nog extra isolatiekorrels. Toen Peter een uitbouw maakte aan de woonkamer en de hal, isoleerde hij meteen ook het dak. “Waar je bezig bent, pak je het aan. Isolatie, isolatie, isolatie en daarnaast ventilatie. Dat is de basis, daarna kun je aan de dure dingen beginnen als je daar de middelen voor hebt.”

Maatschappelijk belang

Op het dak staan negen zonnepanelen, het maximale aantal dat er past. Koken doen Peter en zijn vrouw sinds enige tijd elektrisch. “De slag die ik nu nog kan maken is een hybride cv-ketel, maar daarmee wacht ik nog even tot mijn niet-zo-oude gasketel op is.” Het extra comfort in huis is een pluspunt, en Peter denkt een ‘dun rendement’ te halen uit de investeringen door de lagere maandelijkse kosten. Toch is zijn échte drijfveer het maatschappelijk belang. ”We kunnen er niet om heen dat we wat moeten doen aan de klimaatverandering.”

Warm Noordwest

Vanuit deze maatschappelijk motivatie werkt hij vanuit de Bewonersvereniging hard aan het helpen van ánderen bij het uitvoeren van hun energiebesparingsplannen. Warm Noordwest heet het initiatief. “We proberen bewoners in de wijk te stimuleren en te helpen bij ideeën die ze al hebben. Zo hebben we een scan laten doen bij twee woningen door een deskundige van het Energieloket in een blok woningen met honderd nagenoeg dezelfde huizen. Hierover hebben we een inspiratiebijeenkomst gehouden en een nieuwsbrief uitgegeven. Niet dat het slecht gaat in Noordwest-Oost, er is heel veel bewustzijn. Ik denk dat we de Wageningse wijk zijn met de meeste zonnepanelen. Hoeveel? Ik schat dat ze al liggen op meer dan veertig procent van de daken!”.

In het najaar van 2021 begint Warm Noordwest met wijkbewoners een nieuw project voor de energietransitie.