Terug naar alle voorbeelden

Iedere graad die je lager stookt bespaart zeven procent energie

Geplaatst: 10 mei 2013  |  Laatst aangepast: 19 mei 2020

We zijn op bezoek bij de familie Smijers. Deze familie (Marc Smijers, Miranda Betonville, Renée en Ivar) bewoont een oude boerderij aan de Grintweg, net buiten Wageningen. In het dagelijks leven adviseert Marc als Smijers Energieadvies over klimaatneutraal wonen. Niet zo verwonderlijk is het dan ook dat Marc ook bezig is om zijn eigen woning klimaatneutraal te maken.

“Ruim een jaar geleden is Wageningen door de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting uitgekozen voor het project Energieneutraal wonen. Doel is om twintig woningeigenaren bereid te vinden om in drie jaar tijd klimaatneutraal te worden. Ik ben in dit project deelnemer en tevens adviseur.

Ik woon in een oude boerderij net buiten Wageningen. Toen we hier kwamen wonen zijn we eerst begonnen met vloerisolatie en vloerverwarming. Daarna hebben we een houtkachel neergezet. Hout levert als herwinbare energiebron negentig procent van onze warmte, waardoor ons gasverbruik is gezakt van 3500 naar 400 kuub. Vervolgens hebben we zonnepanelen gelegd – eerst twintig vierkante meter, later nog twaalf panelen erbij – waarmee we 500 kilowatt meer energie opwekken dan we gebruiken. Ook hebben we het dak geïsoleerd en nieuwe kozijnen met HR++ glas gezet.

Bijna energieneutraal

Het is gewoon goed warm te krijgen in huis en we zijn nu bijna energieneutraal. We gaan de laatste muren nog isoleren en de houtkachel vervangen door een pelletkachel; die kun je aansluiten op de vloerverwarming dus dan kan de CV eruit. Het is een voordeel dat ik bijna alles zelf doe. Daardoor bedragen de investeringen in totaal denk ik 35.000 euro. Dat verdienen we terug op de maandelijkse energielasten.

Wat mensen zelf kunnen doen? Het belangrijkste is om te kijken waar je kunt besparen door je gedrag aan te passen. Iedere graad die je bijvoorbeeld lager stookt bespaart zeven procent energie. En eigenlijk zou je overal waar dat kan moeten isoleren. Van spouwmuurisolatie snap ik überhaupt niet dat het niet overal standaard gebeurt, je hebt het in drie tot vier jaar weer terugverdiend.
Andere simpele dingen die je zelf kunt doen zijn het plakken van radiatorfolie en het isoleren van leidingen; dat is binnen een jaar terugverdiend.
Als ik kijk naar energieneutraal wonen dan variëren de investeringen van 15.000 tot 100.000 euro. Zoiets is kansloos voor een hele gemeente. In theorie is het mogelijk om heel Wageningen klimaatneutraal te maken. Ik zie het niet gebeuren dat 18.000 huishoudens op pellets gaan stoken – maar dat is ook de milieudoelstelling niet.

Ik zie wel kansen voor een warmtenet zoals die in Noord-West, maar dan met duurzame opwekking en gecombineerd met een optimale isolatie van alle woningen die hierop aangesloten worden. Daarnaast mogen windmolens en zonnepanelen waar dat mogelijk is uiteraard niet ontbreken. Want ik zie nu al dat er substantieel meer interesse bestaat voor klimaatneutraal worden.”