Terug naar alle voorbeelden

Vrouw voor woning

Heel redelijke terugverdientijd

Bijna 400 euro per maand betaalde Tineke van der Haven voor gas en licht voor haar vrijstaande huis aan de Bennekomseweg. Vrienden en kennissen betaalden vaak veel minder… Dus liet ze zich eens goed informeren over energiebesparing. De maatregelen die ze daarna nam, heeft ze na zeven jaar al bijna terugverdiend.

Om te beginnen nodigde Tineke een energie-adviseur uit. “Volgens haar kon ik hier best wat besparen”, vertelt Tineke. “En het was minder werk dan ik had gedacht. Het leek me bijvoorbeeld een enorm gedoe om de spouw te isoleren. Maar nog diezelfde herfst kwam er zo’n bedrijf dat piepschuimballetjes in de spouw spoot. Het was in een halve dag gebeurd.”

Kort daarna liet ze ook haar dak isoleren. En de derde grote stap was een nieuwe cv-ketel. “Mijn oude ketel was niet eens zo oud, maar hij stond in de schuur, zodat het water best een afstand moest overbruggen. Op zolder hing een geiser voor het warme water in de badkamer. Nu hangt er een nieuwe combiketel op de plek van de oude geiser, zowel voor de verwarming als voor de badkamer.”

Het kon niet uit om het dubbele glas te vernieuwen, en zonnepanelen waren geen goed idee vanwege de hoge bomen aan de straat. Investeringen met een langere terugverdientijd zijn niet aan haar besteed. “Ik ben de jongste niet meer, dus hoe lang woon ik hier nog? Liefst nog heel lang natuurlijk, maar als ik zelf de tuin niet meer kan doen, dan houdt het een keer op.”

Tot het zover is, wordt Tineke van der Haven vrolijk van haar meterstanden. “Het eerste jaar kreeg ik al 1000 euro terug! Ik bespaar nu 150 euro per maand. Op deze manier heb ik alle investeringen al snel terugverdiend. Ik kan iedereen met een hoge energierekening zo’n energie-advies aanbevelen.”

Foto bovenaan pagina: Tineke van der Haven, Bennekomseweg: “Ik kan iedereen met een hoge energierekening zo’n energie-advies aanbevelen.” © Guy Ackermans