Terug naar alle voorbeelden

Energierekening gehalveerd door goed energie-advies

Tineke van der Haven, Bennekomseweg: “Ik kan iedereen met een hoge energierekening zo’n energie-advies aanbevelen.” (foto: Guy Ackermans)

Geplaatst: 17 oktober 2017  |  Laatst aangepast: 19 mei 2020

Bijna 400 euro per maand betaalde Tineke van der Haven aan de NUON, voor haar vrijstaande huis aan de Bennekomseweg. Van vrienden en kennissen begreep ze dat die vaak veel minder betaalden. Dus toen de gemeente in 2014 een inloopavond organiseerde over energiebesparing, dacht ze: daar moet ik eens heen.

Heel redelijke terugverdientijd

Tijdens die avond in de bblthk kwam ze energie-adviseur Hanneke Tent tegen, die kort daarna langskwam om eens een kijkje te nemen. Alle hoekjes en gaatjes nam ze onder de loep. “Volgens haar viel hier best wat te besparen”, vertelt Van der Haven. “En kon ik dat ook nog binnen heel redelijke tijd terugverdienen.”

Zo bleek haar huis geen spouwmuurisolatie te hebben. “Dat wist ik wel, maar het leek me zo’n gedoe, de spouw isoleren. Maar ik kreeg wat korting omdat de buurvrouw het tegelijkertijd ook liet doen. En dus kwam er nog diezelfde herfst een bedrijf dat met zo’n slurf van die piepschuimballetjes in de spouw spoot, en was het in een halve dag gebeurd. Dat viel ontzettend mee dus.”

Dakisolatie en combiketel

Kort daarna liet ze ook haar dak isoleren. En de derde grote stap was een nieuwe cv-ketel. “Mijn oude ketel was niet eens zo oud, maar hij stond in de schuur, zodat het water best een afstand moest overbruggen. Op zolder hing een geiser voor het warme water in de badkamer. Nu hangt er een nieuwe combiketel op de plek van de oude geiser, zowel voor de verwarming als voor de badkamer.”

Overigens waren er ook maatregelen die ze niet heeft genomen. “Ik had al dubbelglas, het kon niet uit om dat te vernieuwen. En zelf had ik gedacht dat zonnepanelen een goed idee waren, met een heel dakvlak pal op het zuiden. Maar dat bleek niet genoeg op te leveren vanwege de hoge bomen aan de straat.”

Vrolijk van de meterstanden

Tineke van der Haven houdt nu goed haar meterstanden bij. Daar wordt ze behoorlijk vrolijk van. “Het eerste jaar kreeg ik al 1000 euro terug! Ik bespaar nu 150 euro per maand. Op deze manier heb ik alle investeringen in een jaar of zeven al terugverdiend.” Een langere terugverdientijd is niet aan haar besteed. “Ik ben de jongste niet meer, dus hoe lang woon ik hier nog? Liefst nog heel lang natuurlijk, maar als ik wat krijg en ik kan zelf de tuin niet meer doen, dan houdt het een keer op.”

Wat ook meehelpt in energie besparen, is dat ze veel bewuster is geworden van haar energiegebruik. “Voorheen liet ik vaak deuren open, waardoor de warmte uit de kamer via het trapgat naar zolder verdween. Of ik liet de slaapkamerdeur open als daar een raampje openstond om te luchten. Nu houd ik alle deuren zo veel mogelijk dicht. Dat zal ook best schelen.”

Al met bevalt het haar heel goed, deze energiebesparingsactie. “Ik kan iedereen met een hoge energierekening zo’n energie-advies aanbevelen. Het was nauwelijks gedoe, dat viel me alles mee. En als ik weer een jaarafrekening krijg met mijn meterstanden, dan stuur ik die even naar Hanneke. Daar zijn we dan samen heel trots op.”