Man voor woning

Energieadvies helpt keuzes maken

In 2013 kocht oud-Wageninger Roel Gorter de Vries een pand aan de Wilhelminaweg 9 om het te gaan verhuren aan studenten. Het gebouw uit eind 19e eeuwheeft hoge plafonds en was totaal niet geïsoleerd. De cv-installatie was verouderd en het huis werd verwarmd met gaskachels. Werk aan de winkel dus.

Roel liet een energie-advies opstellen. Daarop volgde een flinke verbouwing. Alle muren werden aan de binnenzijde geïsoleerd, net als de kap en de tussenvloeren. De ramen kregen dubbelglas en er kwamen zonnepanelen. Dat het pand gemeentelijk monument is, was een extra uitdaging, aldus Roel. “Maar gelukkig vindt de gemeente energiebesparing ook belangrijk. Dat hielp bij de vergunningaanvraag.”

“Het energie-advies was heel nuttig. Ik kon bij elke investering kijken: is dit zinvol? Zo hebben we bij de douche op de tweede verdieping nu een warmte-terugwin-installatie, maar niet op de begane grond: daar wogen de kosten niet op tegen de besparing.”

Roel kijkt tevreden terug op het proces en zijn investering. “Een grote renovatie is hét moment om meteen milieu-aanpassingen te doen. Met het isoleren van de plafonds konden we bijvoorbeeld meteen de verouderde elektriciteit aanpakken. Ik vind ook dat je het moreel verplicht bent milieu-aanpassingen te doen. Tegenwoordig kun je gewoon niet meer voor de mussen gaan stoken.”