Terug naar alle voorbeelden

Energie-advies helpt keuzes maken

Ik vind dat je moreel verplicht bent milieu-aanpassingen te doen. Tegenwoordig kun je gewoon niet meer voor de mussen gaan stoken.

Geplaatst: 19 augustus 2015  |  Laatst aangepast: 19 mei 2020

Een prachtige trapgevel en hoge vensters: Wilhelminaweg 9 is de moeite van het behouden waard. Oud-Wageninger Roel Gorter de Vries kocht het twee jaar geleden van de gemeente om het te gaan verhuren aan studenten. Maar eerst was een ingrijpende en duurzame opknapbeurt nodig. Een energie-advies hielp knopen doorhakken.

Het gebouw is typisch laat-19eeeuws, met hoge plafonds en rampzalig qua isolatie. Op de begane grond was er een verouderde cv-installatie en op de eerste verdieping werd gestookt met gaskachels. Werk aan de winkel dus. Maar wel duurzaam.

Roel Gorter de Vries: “Toen de gemeente het twee jaar geleden in de verkoop deed, beoordeelde zij biedingen niet alleen op prijs, maar ook op de bereidheid een energie-advies te laten opstellen. Als de koper dat energie-advies ook uitvoerde, was er een subsidie voor de advieskosten beschikbaar.”

Renovatie is hét moment

Dat energie-advies werd opgevolgd en de verbouwing in gang gezet: alle muren werden aan de binnenzijde geïsoleerd, net als de kap en de tussenvloeren. De ramen – de ruiten waren niet oorspronkelijk – kregen allemaal dubbelglas. Er kwamen zonnepanelen. Een flinke investering. “Maar een grootschalige renovatie is het goede moment om meteen milieu-aanpassingen te doen. De ramen moesten hoe dan ook worden aangepakt. Een nieuwe cv met hoogrendementsketel is niet alleen beter voor het milieu, maar ook veiliger dan kachels. En met het isoleren van de plafonds konden we de verouderde elektriciteit aanpakken. De status van gemeentelijk monument was een extra uitdaging door de daarmee samenhangende beperkingen en eisen. Wel heeft de gemeente bij de vergunningsverlening het belang van energiebesparende aanpassingen meegewogen.”

Energie-advies helpt keuzes maken

Met het energie-advies inschatting gemaakt van het huidige verbruik en van haalbare verbeteringen. Dat was heel nuttig. “Bij elke investering kon ik kijken: is dit zinvol? Zo hebben we bij de douche op de tweede verdieping een warmte-terugwin-installatie laten installeren, maar niet op de begane grond: dat was duur en bood te weinig rendement. De vloer van de begane grond isoleren bleek technisch heel ingewikkeld en zou pas na meer dan 50 jaar zijn terugverdiend. Dat heb ik niet gedaan en dat accepteerde de gemeente ook.”

Moeite waard?

Waarom investeren in zo’n groot project voor studenten? “Ik durf ze het vertrouwen wel te geven. Ik verwacht ook dat het renderend is, al zal ik er niet rijk van worden. Ik vind ook dat je moreel verplicht bent milieu-aanpassingen te doen. Tegenwoordig kun je gewoon niet meer voor de mussen gaan stoken.”