Terug naar alle voorbeelden

Man en twee vrouwen voor huizen

Duurzaam, duurzamer, duurzaamst in Nieuw Kortenoord

De hele nieuwbouwwijk Nieuw Kortenoord is al behoorlijk duurzaam, zo vertelt Wendy Janssen, energiecoach in de wijk namens projectontwikkelaar Bouwfonds. “Alle huizen hebben warmtepompen waarmee ze ’s zomers warmte opslaan op circa 100 meter diepte en die gebruiken ze dan ’s winters weer om de woning te verwarmen.”

Melchert Meijer zu Schlochtern, sinds kort bewoner van de nieuwe wijk, is heel enthousiast over dat systeem: “We hebben dus geen gasaansluiting. Dat was voor mij wel de charme van deze wijk, dat je niet afhankelijk bent van gas. Met het huidige gedoe in Rusland vind ik dat een prettig idee.” Janssen vult aan: “De kans is groot dat de gasprijs gaat stijgen, dus de besparing wordt steeds groter.” Naast energiezuinig en duurzaam zijn de woningen vooral heel comfortabel met in het gehele huis vloerverwarming en in de zomer zelfs vloerkoeling.

Nóg duurzamer

Uiteraard zijn alle huizen in de wijk ook uitstekend geïsoleerd. Maar, weet Janssen: “Het kan altijd nóg duurzamer!” Daarom heeft Bouwfonds provinciale subsidie gekregen om Nieuw Kortenoord energiebewuster te maken, onder de noemer ‘Groen Licht’. Een van de activiteiten is de Kortenoord Energiemanager Online. “Hiermee kunnen mensen hun elektriciteitsverbruik vergelijken met andere huizen in de wijk.” Ook Meijer zu Schlochtern doet mee. “Ik wil wel weten hoeveel energie ik gebruik. Het is toch een beetje een sport om dat zo laag mogelijk te houden.” Janssen moedigt dat wedstrijdelement van harte aan. “We loven dit jaar de Parijs-prijs uit. Deelnemers die het meest bespaard hebben, winnen een tripje naar Parijs. Maar ook mensen die niet winnen, besparen zoveel energie dat ze ook zelf zo’n reisje zouden kunnen betalen.”

Collectieve zonnepanelen

Ander onderdeel van ‘Groen Licht’ is de collectieve aanschaf van zonnepanelen. De woningen in de wijk zijn zoveel mogelijk gebouwd met een schuin dak op het zuiden, en zo optimaal geschikt voor zonnepanelen. “We bieden vijf panelen met 50% korting”, legt Janssen uit. “Zo’n 85 huizen in de wijk hebben samen 450 zonnepanelen afgenomen via Groen Licht. Die produceren gemiddeld bijna 25% van hun stroombehoefte. Er zijn zelfs bewoners, die kopen geen stroom meer, die wekken alles zelf op.” Ook het huis van Meijer zu Schlochtern en zijn partner Babette Vermunt heeft binnenkort panelen op het dak liggen. “We nemen er vijftien. Helaas krijgen we alleen de eerste vijf voor de halve prijs”, lacht hij, “maar zelfs dan is het nog een goede aanbieding.” Eén buurman is volgens hem het allerduurzaamst en heel zuinig met energie. “Die dekt met zijn twintig panelen zijn hele dak én zijn hele stroomverbruik”, weet Meijer zu Schlochtern. “Maar dan blijft er geen plek meer over voor een dakraam.”

Foto bovenaan pagina: Nieuwe bewoners Melchert Meijer zu Schlochtern en Babette Vermunt van Nieuw Kortenoord leggen binnenkort vijftien zonnepanelen op hun dak, net als veel buurtbewoners. Energiecoach Wendy Janssen kan ze een voordelig aanbod doen. © Guy Ackermans