Terug naar alle voorbeelden

Man in tuin voor woning

Doordacht verduurzamen dankzij energieadvies

Je hebt een comfortabel huis uit 2001. Maar kun je toch nog meer energie besparen – en vooral: is het de investering waard? Richard van Schaik kreeg samen met vijf buren energieadvies, op kosten van het Energieloket.

Geen gaten en kieren, lekkende ramen of koude muren: het huis van Richard van Schaik in de Boomgaarden is pas twintig jaar oud en prima geïsoleerd. Op het dak prijken zelfs 34 zonnepanelen. Maar toch: het kan altijd beter: “Je leest tegenwoordig veel over klimaat en ik vind het belangrijk om te onderzoeken of we meer kunnen doen. Maar wat kan er, hoe relevant is het en wat kost dat dan?”

Samen met de buren

Richard wist niet precies hoe hij nu verder moest. Tót hij dat stukje las in de Stad Wageningen: wie met zijn buren onderzoek wilde laten doen kon via het Energieloket subsidie aanvragen. Richard mobiliseerde vijf buren, nodigde een energieadviseur uit en toen was het eigenlijk zo gepiept. De energieadviseur maakte een uitgebreid rapport met alle opties en bijbehorende kosten.

Flinke ingreep

De eenvoudige maatregelen zijn al gebeurd, blijkt uit het advies. Om de huizen in deze wijk zonder aardgas te verwarmen, is waarschijnlijk een warmtepomp nodig. Daarvoor moet er nieuwe vloerisolatie komen, nieuw glas én overal vloerverwarming, aldus Richard. “Dat is een flinke ingreep. Daar hikken we nu dus tegenaan. Als we het allemaal zouden willen doen, dan kost het 40 tot 50 duizend euro.”

Goed voor de buurtcohesie

De buren gaan nu bekijken of ze samen klussen kunnen oppakken. Het is steeds gezellig bijkletsen en goed voor de buurtcohesie, lacht Richard, die zijn buren ook al twintig jaar kent. “Je leert elkaar toch weer op een andere manier kennen. We vullen elkaar aan. De een heeft daar vragen over, de ander heeft dat weer gelezen. Je brengt kennis bij elkaar.”

In beweging

Hij weet nog niet of hij nou gaat wachten, alleen gaat isoleren of kiest voor het totaalpakket. “Maar het was in ieder geval de moeite waard om van een adviseur een overzichtelijk beeld te krijgen van de situatie bij onze huizen. Zes buren was ook een mooi aantal: heel direct en concreet. Dit traject heeft echt geholpen om in beweging te komen.”