Tochtbuster Dorien helpt mensen om duurzamer te wonen

Dorien draait een nieuwe led-lamp in de kap

17 juni 2021

Sinds kort is Dorien Lampe Tochtbuster. Ze komt bij huurders thuis om advies te geven over duurzaamheid en energiebesparing. In haar bakfiets zitten materialen, zoals ledlampen en radiatorfolie. Per woning mag zij maximaal € 50,- aan materiaal inzetten. “Ook kleine dingen maken een verschil.”

Dorien studeert Forest and Nature Conservation aan Wageningen University en vindt duurzaamheid erg belangrijk. “Ik ben zelf heel erg enthousiast over duurzaamheid,” vertelt ze. “Maar ik merk dat sommige mensen het een eng concept vinden, omdat het gelijk heel groot klinkt. Ik wil die mensen graag laten zien dat ook kleine dingen een groot verschil kunnen maken. Ze hoeven echt niet gelijk volledig plantaardig te eten, of hun hele huis op zonnepanelen te laten draaien. Als Tochtbuster help ik mensen op weg en laat ik ze zien wat de mogelijkheden zijn. Daardoor raken mensen hopelijk gemotiveerd om ook na dit project een verschil te maken.”

Een duurzaam studentenhuis
Als kersverse Tochtbuster oefende Dorien eerst op haar eigen studentenhuis: “Het was fijn om alles eerst een keer rustig uit te zoeken, zonder dat er iemand op je vingers kijkt. Ik woon in een oud appartement waar de wind als het ware dwars doorheen waait. Ik was er de avond van te voren al mee begonnen, want ik had er echt zin in. Ik heb alle halogeenlampjes vervangen door ledverlichting. Onze radiatoren zitten tegen de buitenmuren aan, dus daar zou radiatorfolie kunnen helpen. De voordeur tocht nogal maar de tochtdeur van de hal bleek in de kelder te staan. We hebben met zijn allen besloten die komende winter weer terug te zetten.”

Samen aan de slag tegen klimaatverandering
Doriens handen jeuken om mensen zo goed mogelijk te helpen om duurzamer te wonen. Er staat dan ook nogal wat op het spel: “In mijn studie leer ik veel over verschillende natuurgebieden en hoe die allemaal bedreigd worden door klimaatverandering. Ik kan daar af en toe flink verdrietig van worden. Dan krijg ik de behoefte om iets te doen wat daar verschil in kan maken. Ik heb er vertrouwen in dat als we allemaal een kleine bijdrage leveren tegen klimaatverandering, dat we er dan wel komen.”

Wil je ook gratis advies en materialen van de Tochtbusters? Vraag dan hier een huisbezoek aan!