Prijsuitreiking Veerkracht: goede ideeën voor de Veerstraat en Veerweg!

21 april 2020

Wie bedenkt het beste idee om de wijk te verduurzamen en de buurt enthousiast te maken voor ‘samen duurzaam’? Dat was het doel van de prijsvraag van Veerkracht, voor de bewoners aan de Veerweg en Veerstraat. Op 17 april werden de prijzen uitgereikt. 

De prijs voor de twee beste ideeën was €475, te gebruiken om het idee verder te helpen. Er kwamen allerlei ideeën binnen, van sommige bewoners zelfs meer dan één. Een jury – bestaande uit Robert-Jan Geerts van het Energieloket, Martin de Jong en Annemieke van Berkel van de Woningstichting en student Environmental Sciences Fleur Dusschooten – koos de winnaars. Vanwege corona gebeurde de prijsuitreiking online.

Een elektrische deelauto in de straat

De eerste winnaar is het idee om een elektrische deelauto in de straat te plaatsen, ingezonden door Johan Edens. Elektrisch rijden bespaart veel energie ten opzichte van fossiel rijden, en de meeste milieudruk zit hem in de productie van de elektrische auto. Een elektrische deelauto bespaart dus dubbel. Het is nog niet zo eenvoudig om zoiets voor elkaar te krijgen; en welke aanbieder en concept past het best in deze buurt? Met de prijs kan bijvoorbeeld een duurzame mobiliteitsexpert ingehuurd worden om een stappenplan te maken.

Inzicht in je gasverbruik

De tweede winnaar is het idee om inzicht te krijgen in het gasverbruik van je CV-installatie, ingezonden door Leida van de Berg. Er wordt veel gesproken over CV-temperatuur verlagen, waterzijdig inregelen, en andere slimmigheden. Het mooie hiervan is dat het klinkt alsof je kunt besparen zonder te investeren, door alleen een beetje aandacht. Maar hoe zit dit nou precies, en kan ik dit echt zelf? Met de prijs kan een cursus worden georganiseerd en met behulp van experts een boekje gemaakt worden zodat iedereen hier meer over kan leren.

Prijswinnaars én buurtbewoners: gefeliciteerd!!