Modern dubbelglas houdt hitte en kou veel beter buiten

Noor Dessing

8 september 2020

De bewoners van de Wageningse Veerweg zijn razend enthousiast over duurzaamheid. Sinds ze meededen aan het Klimaatstraatfeest in 2017 (en landelijk de 3e prijs wonnen!) hebben ze samen al ladingen CO2-uitstoot bespaard, en daar gaan ze nog steeds mee door. Zo ook Noor Dessing, die onlangs haar oude dubbelglas verving door veel zuiniger nieuw glas, en nieuwe zonnepanelen kreeg op haar dak.

“Sinds het Klimaatstraatfeest komen we met een groepje straatgenoten maandelijks als ‘Team Veerkracht’ bij elkaar op de koffie”, vertelt Noor. “Dan bespreken we iets wat speelt op duurzaam gebied. Laatst hebben we het bijvoorbeeld gehad over de uitstoot van CO2 bij vervoer per auto, fiets, trein, vliegtuig et cetera. En een andere keer over de duurzame tuin. Je hoort dan ook veel over wat andere mensen doen.”

Hitte en kou
In haar eigen huis, waar ze woont sinds het in 1994 werd gebouwd, wilde Noor graag wat doen aan de schuifpuien. “Die puien geven een prachtig uitzicht over de uiterwaarden, maar er kwam ’s winters heel veel kou doorheen. En in de zomer werd het vreselijk heet in huis, zo pal op het zuiden. Ik heb nog geïnformeerd wat het zou kosten om ze in hun geheel te vervangen, maar dat werd wel erg duur. Dus uiteindelijk heb ik toch gekozen om alleen het glas te vervangen.” In Randewijk Beter Wonen vond ze het juiste bedrijf voor de uitvoering.

Van 2,8 naar 1,0
Er was bij de bouw al wel dubbelglas ingezet, maar de isolatiewaarde was toen beduidend slechter, ongeveer 2,8. “In de kozijnen paste geen tripelglas, dus ik heb toch weer voor dubbelglas gekozen. Maar dan een veel betere kwaliteit, met een laag opgedampt metaal.” De isolatiewaarde is nu ongeveer 1,0 (hoe lager het getal, hoe beter de isolatiewaarde). “Dus dat scheelt!”

Lees het hele verhaal hier >>