Ik woon in een koopwoning

Ik woon in een koopwoning

Heeft u een koopwoning? Of u zo comfortabel mogelijk wilt wonen, uw energierekening wilt verlagen of uw woning klimaatbestendig wilt maken, er zijn talloze mogelijkheden om uw woning te verduurzamen. Benieuwd welke duurzame maatregelen passen bij uw woning? Lees hier verder.

 

Omgevingsvergunning nodig of niet?

U kunt zelf kijken of er een omgevingsvergunning nodig is voor de maatregelen die u aan uw woning wilt treffen. Via het Omgevingsloket kunt u een vergunningcheck doen. Zo wordt duidelijk of u een vergunning nodig heeft, een melding moet doen, of geen vergunning nodig heeft. Check van tevoren ook de Welstandnota (pdf, 82 MB) en/of de interactieve welstandskaart.

Komt u er niet uit, dan kunt u mailen naar loketruimte@wageningen.nl. De mogelijkheden voor vergunningvrij bouwen zijn verruimd. Op de website van de Rijksoverheid (www.wetten.overheid.nl) kunt u de regels raadplegen.

Alle beetjes helpen

Uw dagelijkse keuzes hebben veel invloed op uw energiegebruik. Dit betekent dat u ook zonder grote investeringen of verbouwingen flink kunt besparen. Hieronder een paar ideeën om u op weg te helpen.

  • Gasverbruik is voor de meeste mensen het grootste deel van de energierekening, en het meeste gas wordt gebruikt voor verwarming. Het is dus slim om hier te beginnen. Trek eens een warme trui aan en zet de verwarming een graadje lager. Zet de radiatoren uit in de ruimtes die u niet gebruikt.
  • Zorg dat het verwarmingssysteem goed werkt door regelmatig te ontluchten en door geen gordijnen voor de radiatoren te hangen.
  • Over die gordijnen gesproken: zware gordijnen isoleren erg goed, dus doe ze ‘s avonds dicht. Hang er ook eentje op voor de (tochtende) voordeur.
  • Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht voor een gezond binnenklimaat. Houd ventilatieroosters open, dit werkt beter dan elke ochtend een uurtje de ramen wagenwijd open.
  • Ook op elektriciteitsgebruik kan vaak flink bespaard worden. Veel elektriciteit gebruiken onze apparaten onopgemerkt. Zet ze niet op stand-by maar echt uit, bijvoorbeeld met een tussenschakelaar.
  • Is een apparaat aan vervanging toe, koop dan een echt zuinig nieuw apparaat. Ook als deze een beetje duurder is verdient u dit terug.
  • Kijk kritisch naar uw oude apparaten: heeft u die extra koelkast echt nodig?

Elders op deze website vindt u meer informatie over hoe u uw verbruik in kaart kunt brengen en over slim isoleren en ventileren.

Informatie op maat

Heeft u vragen over het duurzamer maken van uw woning, dan kunt u deze gratis stellen aan het Energieloket. Ook zijn er regelmatig speeddates waar u uw vragen kunt stellen aan een energieadviseur. Kijk hier voor de eerstvolgende data.