Ik ga nieuw bouwen / nieuwbouw kopen

Nieuwbouw: energiezuinig én natuurinclusief

 

Energiezuinig

Wanneer u een nieuwe woning gaat (laten) bouwen bent u in de mogelijkheid om maatregelen op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing al in het ontwerpproces mee te nemen. Zeer energiezuinig en energieneutraal bouwen biedt een marktvoordeel ten opzichte van ‘standaard’ nieuwbouw. Vanaf 2021 wordt door het Rijk verplicht gesteld dat alle nieuwbouwwoningen zeer energiezuinig moeten worden gebouwd, de BENG-eisen: Bijna EnergieNeutraal Gebouw. Dat betekent dat de woning zo is gebouwd dat er nog maar energie van buitenaf nodig is om de woning te verwarmen of koelen. U kunt denken aan dikke isolatie, lage temperatuur verwarming, warmtepomp of zonneboiler en zonnepanelen. Er zijn in Nederland al veel voorbeelden van woningen die zeer energiezuinig of energieneutraal zijn gebouwd. Ga naar http://www.duurzamehuizenroute.nl/ voor verschillende voorbeelden.

Natuurinclusief

Een nieuwbouwwoning biedt geweldige kansen om tegelijk ruimte te bieden aan natuur. Denk aan inbouwkasten voor vogels of vleermuizen of aan groene daken en groene gevels. Benieuwd welke mogelijkheden bij uw bouwplannen passen? Bekijk de checklist groen bouwen.

Duurzame bouwmaterialen

Bouwmaterialen hebben ook een impact op onze leefomgeving. Duurzame bouwmaterialen zijn veilig en gezond voor mens en milieu. Bio-based bouwmaterialen zijn bouwmaterialen die zijn gemaakt van natuurlijke materialen, circulaire bouwmaterialen zijn materialen die steeds weer kunnen worden hergebruikt. Een overzicht van duurzame bouwmaterialen vindt u hier.

De Wageningse stichting Agrodome heeft veel informatie over duurzame bouwmaterialen. Voorbeelden van websites over biobased bouwmaterialen zijn:

Ik heb interesse in een nieuwbouwwoning van een projectontwikkelaar

Wanneer u een nieuwbouwwoning koopt van een projectontwikkelaar is het ontwerp al bekend. Van deze woningen is bekend welke energieprestatie de woning heeft. De woningen worden ontwikkeld voor een bepaalde prijs en daarmee zijn bepaalde keuzes in bijvoorbeeld installaties al gemaakt. Het kan zeker interessant zijn om met uw aannemer/makelaar om tafel te gaan zitten en te onderzoeken of (tegen meerkosten) extra energetische maatregelen zijn te treffen (denk bijvoorbeeld aan extra zonnepanelen of dikkere isolatie). Deze maatregelen zijn zeker in een nieuwbouwwoning makkelijk in te voeren.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? neem dan contact op met ons energieloket. U kunt uw vraag via een contactformulier doorgeven of u kunt bellen naar: 0317-492801.