Ik ga nieuw bouwen / nieuwbouw kopen

Koop geen nieuwbouwwoning op aardgas meer!

Wanneer u een nieuwe woning gaat (laten) bouwen bent u in de mogelijkheid om maatregelen op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing al in het ontwerpproces mee te nemen. Zeer energiezuinig en energieneutraal bouwen biedt een marktvoordeel ten opzichte van ‘standaard’ nieuwbouw. Vanaf 2020 wordt door het Rijk verplicht gesteld dat alle nieuwbouwwoningen energieneutraal moeten worden gebouwd. Dat betekent dat de woning zo is gebouwd dat de woning zelf over een jaar genomen nagenoeg geen energie meer van buitenaf nodig heeft voor warm tapwater, en om de woning te verwarmen of koelen. U kunt denken aan dikke isolatie, lage temperatuur verwarming, warmtepomp of zonneboiler en zonnepanelen. Het elektriciteitsverbruik van uw huishoudelijke apparatuur is hierin niet opgenomen, daarvoor kunt u bijvoorbeeld extra zonnepanelen plaatsen.

Het aardgas gaat er uit in Nederland. Anno 2019 is het niet slim meer om een nieuwbouwwoning te kopen die op aardgas zal worden aangesloten.

Er zijn in Nederland al veel voorbeelden van woningen die zeer energiezuinig of energieneutraal zijn gebouwd. Ga naar http://www.duurzamehuizenroute.nl/ voor verschillende voorbeelden.

Ik heb een kavel en ga nieuw bouwen

Er zijn verschillende manieren om een nieuwbouwwoning te realiseren. U kunt een architect inhuren om een woning voor u te laten ontwerpen. Er bestaan ook `catalogus` woningen, woningen die al ontworpen zijn en u betrekkelijk eenvoudig kunt bestellen.

Er bestaan verschillende rekenmethodes voor een architect om de energieprestatie van een nieuwbouwwoning door te rekenen. In Nederland wordt in het Bouwbesluit gewerkt met de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC). Bekend is dat de EPC enkele onnauwkeurigheden kent. De op dit moment meest exacte methode om de daadwerkelijke energieprestatie van uw woning te berekenen is de nearly Zero Energy Building (nZEB) rekentool. Deze rekenmethode komt oorspronkelijk uit Duitsland waar ze al jarenlang ervaring hebben met energieneutrale woningbouw (Passiefhuis). Vraag aan uw architect naar de mogelijkheden.

Naast de energieprestatie van de woning hebben bouwmaterialen ook een impact op onze leefomgeving. Bio based bouwmaterialen zijn bouwmaterialen die zijn gemaakt van natuurlijke materialen en die weer kunnen worden hergebruikt. De Wageningse stichting Agrodome heeft veel informatie over duurzame bouwmaterialen. Voorbeelden van websites over duurzame bouwmaterialen zijn:

Ik heb interesse in een nieuwbouwwoning van een projectontwikkelaar

Wanneer u een nieuwbouwwoning koopt van een projectontwikkelaar is het ontwerp al bekend. Van deze woningen is bekend welke energieprestatie (Energie Prestatie Coëfficiënt) de woning heeft. De woningen worden ontwikkeld voor een bepaalde prijs en daarmee zijn bepaalde keuzes in bijvoorbeeld installaties al gemaakt. Het kan zeker interessant zijn om met uw aannemer/makelaar om tafel te gaan zitten en te onderzoeken of (tegen meerkosten) extra energetische maatregelen zijn te treffen (denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen of een warmtepomp). Deze maatregelen zijn zeker in een nieuwbouwwoning makkelijk in te voeren.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? neem dan contact op met ons energieloket. U kunt uw vraag via een contactformulier doorgeven of u kunt bellen naar: 06-24350283 (Robert-Jan Geerts).