Pomona en Rooseveltweg

Pomona en Rooseveltweg klaar voor de toekomst!

De overheid heeft besloten dat heel Nederland in de toekomst duurzaam verwarmd moet worden. Dat betekent nogal wat: we gaan van het aardgas af en moeten op zoek naar andere manieren om onze huizen te verwarmen. Een grote opgave met gevolgen voor uw huis en uw wijk. Of u nu woningeigenaar bent of huurder, waarschijnlijk heeft u veel vragen over wat de overstap naar duurzame warmte  voor uw huis gaat betekenen.

Op deze pagina vindt u informatie over de meest haalbare route naar duurzame warmte. Lees hieronder meer over:

In dit gebied staan galerij- en portiekflats van verschillende hoogtes. Het bouwjaar is overwegend rond de jaren ’70. De hoogbouw aan de Pomona, Asterstraat en aan weerszijden van de Rooseveltweg is eigendom van de Woningstichting. Ook zijn er particuliere VvE’s in deze wijk.

Woont u in deze buurt? Dan is uw route naar duurzame warmte: warmtenet

De gemeente onderzoekt met partners in de stad of het aanleggen van een warmtenet met (uiteindelijk volledig) duurzame warmte een mogelijkheid is. Dit kan pas als veel grootverbruikers van warmte gezamenlijk ‘ja’ zeggen tegen zo’n net.

Als het warmtenet er kan komen zou uw wijk zou hier in de toekomst mogelijk ook op aangesloten kunnen worden. Het warmtenet loopt namelijk vlak langs of door een deel van uw wijk en het gasnet in uw wijk is al oud. Woont u in een huurwoning dan zult u hier via uw verhuurder tzt meer over horen.

Het warmtenet is er nog niet van vandaag op morgen. Ondertussen kunt u de komende jaren gewoon op gas blijven stoken. Maar:

 • Is uw kookplaat aan vervanging toe? Stap dan over op een inductieplaat.
 • Is uw gasoven aan vervanging toe? Stap dan over op een elektrische oven.

Soms moeten er in een hele wijk ruimtelijke werkzaamheden uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld als oude riolering of bestrating vervangen moet worden. Of als een grote verhuurder van woningen collectief groot onderhoud gaat uitvoeren. Ook zijn er wijken waarin een groot deel van het aardgasnetwerk al erg oud is en eigenlijk vervangen zou moeten worden. Dat willen we natuurlijk voorkomen, want een heel nieuw gasnet aanleggen is zonde als we tegelijk steeds minder gas gaan gebruiken. Als er veel van dit soort koppelkansen in dezelfde wijk liggen dan geeft dit mogelijkheden voor een collectieve oplossing voor duurzame warmte. Bijvoorbeeld het aanleggen van een (wijk) warmtenet, of collectieve opslag van warmte of stroom.

Heeft uw wijk dit soort koppelkansen? Onze analyse: in dit gebied zijn enkele koppelkansen.

 • De gasleidingen in dit gebied zijn deels oud. Door het aanleggen van een warmtenet hoeven deze niet meer vervangen te worden.
 • Alle complexen hebben collectieve ketels waardoor het eenvoudig en minder kostbaar is ze aan te sluiten op een warmtenet dan wanneer er individuele HR-ketels zouden zijn.
 • Alle complexen hebben de onlangs groot onderhoud gehad of krijgen dat binnenkort.

De riolering in dit gebied is jong en hoeft niet vervangen te worden.

Woont u in een eigen woning, dan kunt u onderstaande verbeteringen zelf doorvoeren. Woont u in een woning van de Woningstichting, kijk dan op www.dewoningstichting.nl

 • Het is slim verder te investeren in (verbeterde) isolatie en ventilatie.
 • Is uw HR- ketel binnenkort aan vervanging toe? Vraag een energieadviseur [https://www.wageningenduurzaam.nl/wageningenwoontduurzaam/energieloket] dan naar de mogelijkheden van een hybride warmtepomp. Dit is een warmtepomp die samenwerkt met een conventionele HR ketel op gas. Uw CO2-uitstoot voor verwarming en warm water daalt met zo’n 20 procent. Nog 2 pluspunten: u kunt nu subsidie krijgen voor de warmtepomp én uw energierekening gaat omlaag!
 • Moet u, bv voor de installatie van een inductieplaat, wat laten veranderen aan de groepen in uw meterkast? Laat de meterkast dan gelijk klaar maken voor het (in de toekomst) aansluiten van zonnepanelen.
 • Het dak van uw woning of schuur gebruiken voor zonnepanelen en een zonneboiler is altijd slim. De gemeente ontzorgt u daar graag bij.
  Wilt u weten hoeveel woningen in uw wijk al zonnepanelen hebben? Kijk hier.

In deze wijk zijn nog geen buurtinitiatieven. Heeft u een buurtinitiatief op het gebied van energie? Neem dan contact op met het Energieloket: vraag@energieloket-wageningen.nl. Wij komen heel graag in gesprek met (beginnende) buurtinitiatieven!

Nog vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het Energieloket Wageningen. U kunt het loket bellen en mailen op 0317 492 801 of vraag@energieloket-wageningen.nl