Nude

De Nude klaar voor de toekomst!

De overheid heeft besloten dat heel Nederland in de toekomst duurzaam verwarmd moet worden. Dat betekent nogal wat: we gaan van het aardgas af en moeten op zoek naar andere manieren om onze huizen te verwarmen. Een grote opgave met gevolgen voor uw huis en uw wijk. Of u nu woningeigenaar bent of huurder, waarschijnlijk heeft u veel vragen over wat de overstap naar duurzame warmte  voor uw huis gaat betekenen.

Op deze pagina vindt u informatie over de meest haalbare route naar duurzame warmte. Lees hieronder meer over:

De wijk Nude kent relatief veel hoogbouw uit de jaren ‘60. Deze complexen zijn in bezit van de Woningstichting, particulier verhuurder Heimstaden of van particuliere VvE’s. Verder kent de wijk laagbouwwoningen aan de Nude (straat) en de Albardaweg.

Woont in een meerlaags complex in de Nude? Dan is uw route naar duurzame warmte: warmtenet

De gemeente onderzoekt met partners in de stad of het aanleggen van een warmtenet met (uiteindelijk volledig) duurzame warmte een mogelijkheid is. Dit kan pas als veel grootverbruikers van warmte gezamenlijk ‘ja’ zeggen tegen zo’n net. In de Nude staan veel complexen met collectieve gasketels. Het zijn zowel complexen van de Woningstichting, van particulier verhuurder Heimstaden als particuliere VvE’s. Die grote concentratie aan hoogbouw met collectieve gasketels maakt de uitrol van een warmtenet financieel waarschijnlijk de meest rendabele oplossing voor deze wijk.

Het warmtenet is er nog niet van vandaag op morgen. Ondertussen kunt u de komende jaren gewoon op gas blijven stoken en koken. Maar:

  • Is uw kookplaat aan vervanging toe? Stap dan over op een inductieplaat.
  • Is uw gasoven aan vervanging toe? Stap dan over op een elektrische oven.

Het Energieloket ondersteunt VvE’s met de aanvraag van bijvoorbeeld een Energiescan, een lening en begeleiding in de uitvoering van maatregelen. Het loket komt graag met uw VvE in contact hierover.

Woont u in een grondgebonden woning in de Nude? Dan is uw route naar duurzame warmte nog niet duidelijk

Of de grondgebonden woningen in de wijk Nude kunnen gaan profiteren van een aansluiting op het warmtenet als dat er mocht komen is nog onduidelijk. Dit zal ook nog wel even duren. Wat wel zeker is:

  • U kunt de komende 10 jaar het beste verder investeren in (verbeterde) isolatie.
  • Is uw HR- ketel binnenkort aan vervanging toe? Of wilt u gewoon een volgende stap maken? Vraag een energieadviseur dan naar de mogelijkheden van een hybride warmtepomp. Dit is een warmtepomp die samenwerkt met een conventionele HR ketel op gas en is een goede tussenstap naar een vol-elektrisch huis. Uw CO2-uitstoot voor verwarming en warm water daalt met zo’n 20 procent. Nog 2 pluspunten: u kunt nu subsidie krijgen voor de warmtepomp én uw energierekening gaat omlaag! Een hybride warmtepomp gaat ongeveer 15 jaar mee. Omdat het naar verwachting nog meer dan 10 jaar duurt voordat een eventueel warmtenet beschikbaar komt voor de grondgebonden woningen in de Nude, is het nu nog slim om zo’n investering te doen. Naarmate het warmtenet dichterbij komt, zal dit advies mogelijk veranderen.
  • Is uw kookplaat aan vervanging toe? Stap dan over op een inductieplaat.
  • Is uw gasoven aan vervanging toe? Stap dan over op een elektrische oven.
  • Investeer niet meer in gasgestookte kachels en haarden.
  • Het dak van uw woning of schuur gebruiken voor zonnepanelen en een zonneboiler is altijd slim. De gemeente ontzorgt u daar graag bij.
    Wilt u weten hoeveel woningen in uw wijk al zonnepanelen hebben? Kijk hier.

Soms moeten er in een hele wijk ruimtelijke werkzaamheden uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld als oude riolering of bestrating vervangen moet worden. Of als een grote verhuurder van woningen collectief groot onderhoud gaat uitvoeren. Ook zijn er wijken waarin een groot deel van het aardgasnetwerk al erg oud is en eigenlijk vervangen zou moeten worden. Dat willen we natuurlijk voorkomen, want een heel nieuw gasnet aanleggen is zonde als we tegelijk steeds minder gas gaan gebruiken. Als er veel van dit soort koppelkansen in dezelfde wijk liggen dan geeft dit mogelijkheden voor een collectieve oplossing voor duurzame warmte. Bijvoorbeeld het aanleggen van een (wijk) warmtenet, of collectieve opslag van warmte of stroom.

In deze wijk zijn nog geen buurtinitiatieven. Heeft u een buurtinitiatief op het gebied van energie? Neem dan contact op met het Energieloket via vraag@energieloket-wageningen.nl. Wij komen heel graag in gesprek met (beginnende) buurtinitiatieven!

Nog vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het Energieloket Wageningen. U kunt het loket bellen en mailen op 0317 492 801 of vraag@energieloket-wageningen.nl