Nieuw Kortenoord

Nieuw Kortenoord in aanbouw
Nieuw Kortenoord in aanbouw

U heeft een nieuwe woning gekocht op Nieuw Kortenoord en wilt weten wat u kunt doen om er straks zo duurzaam mogelijk te kunnen wonen?

Apparatuur & verlichting

Let er op dat u bij aanschaf van apparatuur voor uw nieuwe huis kiest voor de zuinigste klasse als het gaat om energieverbruik. Huishoudelijke apparaten in de winkel zijn voorzien van een energielabel. Laat u echter niet van de wijs brengen door het feit dat ze vaak allemaal een A label hebben. Zoek naar de meest zuinige onder de A-labels; dit is A+++. Voor de zuinigste apparaten geldt vaak dat zij duurder zijn in aanschaf maar dat u dit geld terugverdient door een zuiniger verbruik en langere levensduur. Bedenk als het om huishoudelijke apparaten gaat; een grotere (koelkast / tv)  verbruikt altijd meer stroom dan een kleinere.

Verlichting: gebruik zuinige ledverlichting en bewegingsmelders voor buiten- én binnenlampen (hal /toilet).

Energieneutraal kan in Nieuw Kortenoord

Denk na over de aanschaf van zonnepanelen. Daarmee kunt u (afhankelijk van de ligging van uw dak) een groot deel  van uw huishoudelijk  elektriciteitsverbruik zelf opwekken. Er zijn al huishoudens in Kortenoord die op die manier al energieneutraal zijn. Niet alleen schuine en zuid georiënteerde daken tellen mee. Zonnepanelen kunnen ook heel goed op platte daken en in een oost-west opstelling. Als u meer wilt weten over o.a. de werking van zonnepanelen, waarop u moet letten bij aanschaf en hoe u uw BTW kunt terugvragen van de installatie? Ga naar Milieu Centraal.

Inrichten van de tuin

Zet je een groene haag of een schutting om je tuin? Kies je voor bestrating of een gazon met borders? Bij de inrichting van jouw tuin kun je veel milieuvriendelijke keuzes maken. Natuurlijke tuinen zijn groene oases in een dorp of stad. Kleine dieren, insecten en vogels vinden hier voedsel en schuilplaatsen. Mensen worden gelukkiger en gezonder van een groene omgeving. Een tuin met veel groen en weinig bestrating kan bovendien het water beter vasthouden. Dat is goed voor je planten én het helpt wateroverlast tegen te gaan. Kijk voor suggesties over een milieuvriendelijk en duurzame inrichting van uw tuin op de website van Milieu Centraal.

Inrichting en stoffering

Ook bij de inrichting en stoffering van uw nieuwe woning kunt u letten op duurzaamheid. Enkele suggesties;

  • U heeft straks vloerverwarming; zorg ervoor dat meubels zoveel mogelijk op pootjes staan zodat de vloer optimaal zijn warmte af kan geven.
  • U moet opzoek naar vloerbedekking; laat u informeren over de duurzaamste keuze op de website van Milieu Centraal.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Heeft u suggesties voor uw (toekomstige)buren? neem dan contact op met ons energieloket. U kunt uw vraag of suggestie via een contactformulier doorgeven of u kunt bellen naar: 06-24350283 (Robert-Jan Geerts).