Kortenoord

Kortenoord klaar voor de toekomst!

De overheid heeft besloten dat heel Nederland in de toekomst duurzaam verwarmd moet worden. Dat betekent nogal wat: we gaan van het aardgas af en moeten op zoek naar andere manieren om onze huizen te verwarmen. Een grote opgave met gevolgen voor uw huis en uw wijk. Of u nu woningeigenaar bent of huurder, waarschijnlijk heeft u veel vragen over wat de overstap naar duurzame warmte  voor uw huis gaat betekenen.

Op deze pagina vindt u informatie over de meest haalbare route naar duurzame warmte. Lees hieronder meer over:

Deze buurt bestaat uit de nieuwbouw op Kortenoord, de studentencomplexen aan de Marijkeweg en Haarweg, en enkele vrijstaande woningen aan de Haarweg. Daarnaast staan er bedrijfsgebouwen, onderwijsgebouwen, en de panden van de brandweer. De nieuwbouw in Kortenoord is aardgasloos gebouwd. De studentencomplexen aan de Marijkeweg en Haarweg hebben collectieve gasgestookte verwarming.

Alle woningen van de nieuwbouw op Kortenoord zijn aardgasloos en hebben een eigen bodemwarmtepomp. De woningen zijn goed geïsoleerd. Een woning in deze wijk kan in potentie energieneutraal worden als het dak (van woning en schuur) wordt vol gelegd met zonnepanelen.
Er zijn nog relatief veel woningen op Kortenoord die geen of maar een paar zonnepanelen op het dak hebben liggen. U kunt dit zien op https://wageningen.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=5e51f92bbe524240b5da2bce7176c25a
Voor de vrijstaande woonhuizen langs de Haarweg is de meest haalbare route naar duurzame warmte voor deze wijk: via een hybride systeem naar een volledig elektrisch systeem.
Wilt u weten wat de plannen zijn om de studentencomplexen aan de Haarweg en de Marijkeweg van duurzame warmte te voorzien neem dan contact op met Idealis
De bedrijfsgebouwen, onderwijsgebouwen, en de panden van de brandweer zullen eventueel met een hybride tussenstap uiteindelijk met een warmtepomp verwarmd moeten gaan worden. Het warmtenet komt hier niet in de buurt langs.

Soms moeten er in een hele wijk ruimtelijke werkzaamheden uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld als oude riolering of bestrating vervangen moet worden. Of als een grote verhuurder van woningen collectief groot onderhoud gaat uitvoeren. Ook zijn er wijken waarin een groot deel van het aardgasnetwerk al erg oud is en eigenlijk vervangen zou moeten worden. Dat willen we natuurlijk voorkomen, want een heel nieuw gasnet aanleggen is zonde als we tegelijk steeds minder gas gaan gebruiken. Als er veel van dit soort koppelkansen in dezelfde wijk liggen dan geeft dit mogelijkheden voor een collectieve oplossing voor duurzame warmte. Bijvoorbeeld het aanleggen van een (wijk) warmtenet, of collectieve opslag van warmte of stroom.

Onze analyse is dat de koppelkansen in deze wijk gering zijn. Het uitrollen van een warmtenet in deze wijk zou zeer kostbaar zijn gezien de grote afstanden; van de woningen onderling, van de straat tot de voordeur en van de wijk tot het beoogd tracé.

 • Het dak van uw woning of schuur gebruiken voor zonnepanelen en een zonneboiler is altijd slim. De gemeente ontzorgt u daar graag bij.
 • Kijk hier waar in uw wijk al zonnepanelen liggen.

Woont u niet in de nieuwbouw?

 • Is uw woning nog niet heel goed geïsoleerd? Dan kunt u de komende 10 jaar het beste verder investeren in (verbeterde) isolatie.
 • Is uw gasketel binnenkort aan vervanging? Of wilt u gewoon een volgende stap maken?
  Vraag een energieadviseur dan naar de mogelijkheden van een hybride warmtepomp. Dit is een warmtepomp die samenwerkt met een gewone HR-ketel op gas en is een goede tussenstap naar een vol-elektrisch huis. Uw CO2-uitstoot voor verwarming en warm water daalt dan al met zo’n 20 procent. Nog 2 pluspunten: uw kunt nu subsidie krijgen voor de warmtepomp én uw energierekening gaat omlaag!
 • Is uw kookplaat aan vervanging toe? Stap dan over op een inductieplaat.
 • Is uw gasoven aan vervanging toe? Stap dan over op een elektrische oven.
 • Moet u, bv voor de installatie van een inductieplaat, wat laten veranderen aan de groepen in uw meterkast? Laat de meterkast dan gelijk klaar maken voor het (in de toekomst) aansluiten van zonnepanelen.
 • Investeer niet meer in gasgestookte kachels en haarden.

In deze wijk zijn nog geen buurtinitiatieven. Heeft u een buurtinitiatief op het gebied van energie? Neem dan contact op met het Energieloket: vraag@energieloket-wageningen.nl. Wij komen heel graag in gesprek met (beginnende) buurtinitiatieven!

Nog vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het Energieloket Wageningen. U kunt het loket bellen en mailen op 0317 492 801 of vraag@energieloket-wageningen.nl

Nieuw Kortenoord in aanbouw
Nieuw Kortenoord in aanbouw

U heeft een nieuwe woning gekocht op Nieuw Kortenoord en wilt weten wat u kunt doen om er straks zo duurzaam mogelijk te kunnen wonen?

Apparatuur & verlichting

Let er op dat u bij aanschaf van apparatuur voor uw nieuwe huis kiest voor de zuinigste klasse als het gaat om energieverbruik. Huishoudelijke apparaten in de winkel zijn voorzien van een energielabel. Laat u echter niet van de wijs brengen door het feit dat ze vaak allemaal een A label hebben. Zoek naar de meest zuinige onder de A-labels; dit is A+++. Voor de zuinigste apparaten geldt vaak dat zij duurder zijn in aanschaf maar dat u dit geld terugverdient door een zuiniger verbruik en langere levensduur. Bedenk als het om huishoudelijke apparaten gaat; een grotere (koelkast / tv)  verbruikt altijd meer stroom dan een kleinere.

Verlichting: gebruik zuinige ledverlichting en bewegingsmelders voor buiten- én binnenlampen (hal /toilet).

Energieneutraal kan in Nieuw Kortenoord

Denk na over de aanschaf van zonnepanelen. Daarmee kunt u (afhankelijk van de ligging van uw dak) een groot deel  van uw huishoudelijk  elektriciteitsverbruik zelf opwekken. Er zijn al huishoudens in Kortenoord die op die manier al energieneutraal zijn. Niet alleen schuine en zuid georiënteerde daken tellen mee. Zonnepanelen kunnen ook heel goed op platte daken en in een oost-west opstelling. Als u meer wilt weten over o.a. de werking van zonnepanelen, waarop u moet letten bij aanschaf en hoe u uw BTW kunt terugvragen van de installatie? Ga naar Milieu Centraal.

Inrichten van de tuin

Zet je een groene haag of een schutting om je tuin? Kies je voor bestrating of een gazon met borders? Bij de inrichting van jouw tuin kun je veel milieuvriendelijke keuzes maken. Natuurlijke tuinen zijn groene oases in een dorp of stad. Kleine dieren, insecten en vogels vinden hier voedsel en schuilplaatsen. Mensen worden gelukkiger en gezonder van een groene omgeving. Een tuin met veel groen en weinig bestrating kan bovendien het water beter vasthouden. Dat is goed voor je planten én het helpt wateroverlast tegen te gaan. Kijk voor suggesties over een milieuvriendelijk en duurzame inrichting van uw tuin op de website van Milieu Centraal.

Inrichting en stoffering

Ook bij de inrichting en stoffering van uw nieuwe woning kunt u letten op duurzaamheid. Enkele suggesties;

 • U heeft straks vloerverwarming; zorg ervoor dat meubels zoveel mogelijk op pootjes staan zodat de vloer optimaal zijn warmte af kan geven.
 • U moet opzoek naar vloerbedekking; laat u informeren over de duurzaamste keuze op de website van Milieu Centraal.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Heeft u suggesties voor uw (toekomstige)buren? neem dan contact op met ons energieloket. U kunt uw vraag of suggestie via een contactformulier doorgeven of u kunt bellen naar: 06-24350283 (Robert-Jan Geerts).