Grintweg en omgeving

Grintweg en omgeving klaar voor de toekomst!

De overheid heeft besloten dat heel Nederland in de toekomst duurzaam verwarmd moet worden. Dat betekent nogal wat: we gaan van het aardgas af en moeten op zoek naar andere manieren om onze huizen te verwarmen. Een grote opgave met gevolgen voor uw huis en uw wijk. Of u nu woningeigenaar bent of huurder, waarschijnlijk heeft u veel vragen over wat de overstap naar duurzame warmte  voor uw huis gaat betekenen.

Op deze pagina vindt u informatie over de meest haalbare route naar duurzame warmte. Lees hieronder meer over:

In dit gebied staan voornamelijk vrijstaande of twee onder een kap woningen met wat oudere bouwjaren.

Het uitrollen van een warmtenet zou in de Grintweg en omgeving zeer kostbaar zijn, gezien de grote afstanden; van de woningen onderling en van de straat tot de voordeur. Ook zijn de ruimtelijke koppelkansen in deze wijk gering. De meest haalbare route naar duurzame warmte voor Wageningen Hoog is via een hybride systeem naar een volledig elektrisch systeem. Mogelijk wordt ooit via de Grintweg de verbinding van het (toekomstig) Wageningse warmtenet naar het Edese warmtenet gemaakt. Tegen die tijd kan bekeken worden of het aansluiten van (grote) warmtevragers langs de route een haalbare optie is. Dit zal zeker niet voor 2028 zijn.

Soms moeten er in een hele wijk ruimtelijke werkzaamheden uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld als oude riolering of bestrating vervangen moet worden. Of als een grote verhuurder van woningen collectief groot onderhoud gaat uitvoeren. Ook zijn er wijken waarin een groot deel van het aardgasnetwerk al erg oud is en eigenlijk vervangen zou moeten worden. Dat willen we natuurlijk voorkomen, want een heel nieuw gasnet aanleggen is zonde als we tegelijk steeds minder gas gaan gebruiken. Als er veel van dit soort koppelkansen in dezelfde wijk liggen dan geeft dit mogelijkheden voor een collectieve oplossing voor duurzame warmte. Bijvoorbeeld het aanleggen van een (wijk) warmtenet, of collectieve opslag van warmte of stroom.

Heeft de Grintweg en omgeving dit soort koppelkansen? Onze analyse: in dit gebied zijn de koppelkansen gering;

 • Het gasnet is hier grotendeels niet oud,
 • De riolering is hier grotendeels jong,
 • Er is geen sprake van collectief groot onderhoud.

Mogelijk wordt ooit via de Grintweg de verbinding van het (toekomstig) Wageningse warmtenet naar het Edese warmtenet gemaakt. Tegen die tijd kan bekeken worden of het aansluiten van (grote) warmtevragers langs de route een haalbare optie is. Dit zal zeker niet voor 2028 zijn.

Woont u in een eigen woning dan kunt u onderstaande verbeteringen zelf doorvoeren.

 • Het is slim verder te investeren in (verbeterde) isolatie en ventilatie.
 • Is uw HR- ketel binnenkort aan vervanging toe? Vraag een energieadviseur dan naar de mogelijkheden van een hybride warmtepomp. Dit is een warmtepomp die samenwerkt met een conventionele HR ketel op gas. Uw CO2-uitstoot voor verwarming en warm water daalt met zo’n 20 procent. Nog 2 pluspunten: u kunt nu subsidie krijgen voor de warmtepomp én uw energierekening gaat omlaag!
 • Investeer niet meer in gasgestookte kachels en haarden.
 • Heeft u uw huis echt al heel goed geïsoleerd? Dan kunt u wellicht al de overstap maken naar een een warmtepomp. Doe dit nooit zonder advies van een onafhankelijk energieadviseur. Een goed advies kan u een hoop kosten besparen.
 • Verwarm uw huis niet met een hout- of pelletkachel. Houtrook is schadelijk voor de gezondheid  en is er een flinke maatschappelijke discussie gaande over de beschikbaarheid van biomassa als alternatief voor fossiele brandstoffen. Zie voor meer informatie https://www.rivm.nl/houtrook
 • Is uw kookplaat aan vervanging toe? Stap dan over op een inductieplaat.
 • Is uw gasoven aan vervanging toe? Stap dan over op een elektrische oven.
 • Moet u, bv voor de installatie van een inductieplaat, wat laten veranderen aan de groepen in uw meterkast? Laat de meterkast dan gelijk klaar maken voor het (in de toekomst) aansluiten van zonnepanelen.
 • Het dak van uw woning of schuur gebruiken voor zonnepanelen en een zonneboiler is altijd slim.
 • De gemeente ontzorgt u daar graag bij.
 • Wilt u weten hoeveel woningen in uw wijk al zonnepanelen hebben? Kijk hier.

In deze wijk zijn nog geen buurtinitiatieven. Heeft u een buurtinitiatief op het gebied van energie? Neem dan contact op met het Energieloket: vraag@energieloket-wageningen.nl. Wij komen heel graag in gesprek met (beginnende) buurtinitiatieven!

Nog vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het Energieloket Wageningen. U kunt het loket bellen en mailen op 0317 492 801 of vraag@energieloket-wageningen.nl