De Hoef

De Hoef, wijk vol energie

In 2013 hebben wijkbewoners en een consortium van bedrijven samen nagedacht over een energieneutraalconcept voor de wijk De Hoef. Dit  filmpje geeft daarvan een goed beeld.

De sprong naar energieneutraal was voor velen toen nog te ver maar zette de wijk wel aan het nadenken energiebesparen. Samen met Coöperatie ValleiEnergie en de gemeente is een collectief inkooptraject opgestart waarin heel veel afzonderlijke energiemaatregelen zijn ingekocht. Dergelijke inkoopacties worden in Wageningen nu door Hoom begeleid. In oktober 2016 zal er een volgen voor heel Wageningen.

Kansen en knelpunten bij verduurzaming van dit type woning

Ventilatie

Deze huizen hebben van oorsprong mechanische ventilatie. Dat wil zeggen at de lucht via een ventilatorbox wordt afgezogen, terwijl toevoer plaats vindt door roosters en te openen ramen, maar ook door kieren. Naarmate u uw woning beter gaat isoleren neemt het aantal kieren af en neemt de noodzaak van aanwezigheid van toevoerrosters toe. Goede ventialtie is niet alleen van levensbelang voor uw woning maar ook voor uw eigen gezondheid. Hoe dit type woning het beste geventileerd kan worden daar is de coalitie ‘Energieneutraal wonen in Wageningen’ zich momenteel over aan het buigen. Balansventilatie met warmteterugwinning, of een CO2-gestuurd ventilatiesysteem, zijn in ieder geval energiezuiniger systemen dan de huidige mechanische afzuiging.

Duurzame energie

Door de orientatie van de wijk heeft iedere woning een dakvlak op ZO of ZW. Deze dakvlakken zijn prima te benutten voor plaatsing van zonnepanelen (elektriciteit) of een zonnecollector (warm water). Maximaal zouden bv 18 zonnepanelen geplaatst kunnen worden, maar dit is afhankelijk van aanwezigheid van dakramen, dakkapellen en dakdoorvoeren. Het is altijd aan te bevelen het plaatsen van zonnecollectoren en/of zonnepanelen te combineren met het beter isoleren van uw dak.

Ook een aantal garagedaken zou benut kunnen worden voor plaatsing van zonnepanelen. Voor een zonneboiler zijn deze echter niet geschikt omdat teveel warmte verloren gaat bij het transport naar de cv-ketel.

Kenmerken van dit type;

  • Bouwjaar 1973.
  • Geschakeld in 16 blokken van 3 tot 8 rijwoningen.
  • Zadeldak met pannen, nokrichting is ZW-NO of NW-ZO. Oorspronkelijk minimaal geïsoleerd.
  • De gevel is opgebouwd uit een oorspronkelijk ongeïsoleerde spouwmuur van baksteen.
  • Kozijnen van hout, deels aluminium met oorspronkelijk enkel glas en met in sommige kozijnen draaiende delen van aluminium.
  • Relatief weinig dakkapellen.
  • Voor én achtertuin.
  • Losstaande stenen berging/garage met plat dak aan de achterzijde.
  • Stenen beganegrondvloer met relatief hoge kruipruimte.

Isoleren

FLIR-De-Hoef-34-dd-20-12-in-felle-winterzon14.10-uur0011

De vloeren zijn van oorsprong ongeïsoleerd. Na-isoleren van de onderzijde van de vloer geeft zeer veel comforwinst. Daarnaast zal uw gasrekening aanzienlijk dalen. Als u gaat isoleren doe het dan gelijk goed en kies voor een materiaal met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde. Leg tevens een dikke folie op de vloer van de kruipruimte om vocht en radon tegen te houden. Kijk voor meer informatie onder het tabblad ‘maatregelen’.

Ook de spouwmuur is van oorsprong ongeïsoleerd en heeft een spouw van ongeveer 60 mm. Laat deze naisoleren door hem door een deskundig bedrijf vol te laten blazen met bv minerale wol of HR-parels. Beter is niog om de gevel van buiten af te isoleren. Dit is kostbaarder maar stelt u in staat er een zeer goede geïsoleerde woning van te maken. N.B. veel spouwmuren zijn in de loop der jaren al na-geïsoleerd. Als dit al in de jaren ’80 is gebeurd kan dit inmiddels ingezakt zijn (zie foto hiernaast). Als het voegwerk van de gevel slecht is (dit is bij een aantal windgevoelige gevels in De Hoef het geval) dan zal dit hersteld moeten worden vóórdat u uw spouw laat volspuiten anders loopt u kans op vochtproblemen.

Voor uw dak geldt een zelfde verhaal; oorspronkelijk slechts een isolatiedikte van 25 mm, maar heel goed van buitenaf na te isoleren. Na-isoleren aan de binnenzijde brengt een risico met zich mee dat inwendige condensatie optreedt met alle gevolgen van dien. Isoleren van buitenaf kan het beste gecombineerd worden met uw buren. Dit is niet alleen goedkoper, maar levert ook geen moeilijke aansluitdetails op. Zeker als uw pannen aan vervanging toe zijn of u heeft plannen voor zonne-energie of een dakkapel loont het de moeite dit te combineren.

Kozijnen en glas;  In de meeste huizen is het oorspronkelijke enkel glas al vervangen door dubbel glas. U kunt overwegen nog bestaand enkel glas, maar ook oude dubbele beglazing te vervangen voor HR++ glas. Moeten kozijnen ook vernieuwd worden dan kunt u het beste kiezen voor HR+++ (driedubbel glas). Zorg in alle gevallen voor een goede kierdichting rond uw kozijnen en ramen.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? neem dan contact op met ons energieloket. U kunt uw vraag via een contactformulier doorgeven of u kunt bellen naar: 06-24350283 (Robert-Jan Geerts).