De Buurt West

De Buurt West klaar voor de toekomst!

De overheid heeft besloten dat heel Nederland in de toekomst duurzaam verwarmd moet worden. Dat betekent nogal wat: we gaan van het aardgas af en moeten op zoek naar andere manieren om onze huizen te verwarmen. Een grote opgave met gevolgen voor uw huis en uw wijk. Of u nu woningeigenaar bent of huurder, waarschijnlijk heeft u veel vragen over wat de overstap naar duurzame warmte  voor uw huis gaat betekenen.

Op deze pagina vindt u informatie over de meest haalbare route naar duurzame warmte. Lees hieronder meer over:

In deze buurt staan huizen met gevarieerd bouwjaar: eengezinswoningen uit de jaren ’30 en uit de jaren ’50, hoogbouw uit de jaren ’50, een rij monumentale woningen uit begin 20e eeuw, enkele woningen uit de jaren ‘80 en een aantal woningen met bouwjaar rond 2000. Daarbinnen is een mix aan koop en huurwoningen.

Woont u in de hoogbouw langs de van Uvenweg?
De meest haalbare route naar duurzame warmte voor deze woningen is: warmtenet
De gemeente onderzoekt samen met partners in de stad of het aanleggen van een warmtenet met (uiteindelijk volledig) duurzame warmte een mogelijkheid is. Dit wordt pas mogelijk als veel grootverbruikers van warmte gezamenlijk ‘Ja’ zeggen tegen zo’n net. Als het warmtenet er kan komen zou uw wijk zou hier in de toekomst mogelijk ook op aangesloten kunnen worden. Het warmtenet loopt namelijk vlak langs of door een deel van uw wijk. Woont u in een huurwoning dan zult u hier via uw verhuurder t.z.t. meer over horen. Woont u in een VvE? Vraag dan de voorzitter uw VvE aan te melden bij het Energieloket voor mogelijke aansluiting op het toekomstige warmtenet.

Woont u in een laagbouw woning in de Buurt West?
De meest haalbare route naar duurzame warmte voor deze wijk is: via een hybride systeem naar een volledig elektrisch systeem.

Soms moeten er in een hele wijk ruimtelijke werkzaamheden uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld als oude riolering of bestrating vervangen moet worden. Of als een grote verhuurder van woningen collectief groot onderhoud gaat uitvoeren. Ook zijn er wijken waarin een groot deel van het aardgasnetwerk al erg oud is en eigenlijk vervangen zou moeten worden. Dat willen we natuurlijk voorkomen, want een heel nieuw gasnet aanleggen is zonde als we tegelijk steeds minder gas gaan gebruiken. Als er veel van dit soort koppelkansen in dezelfde wijk liggen dan geeft dit mogelijkheden voor een collectieve oplossing voor duurzame warmte. Bijvoorbeeld het aanleggen van een (wijk) warmtenet, of collectieve opslag van warmte of stroom.

Woont u in een eigen woning dan kunt u onderstaande verbeteringen zelf doorvoeren. Woont u in een woning van de Woningstichting, kijk dan op www.dewoningstichting.nl

  • U kunt de komende 10 jaar het beste verder investeren in (verbeterde) isolatie. Het Energieloket kan u hierover informeren.
  • Is uw gasketel binnenkort toe aan vervanging? Of wilt u gewoon een volgende stap maken?
    Vraag een energieadviseur dan naar de mogelijkheden van een hybride warmtepomp. Dit is een warmtepomp die samenwerkt met een gewone HR-ketel op gas en is een goede tussenstap naar een vol-elektrisch huis. Uw CO2-uitstoot voor verwarming en warm water daalt dan al met zo’n 20 procent. Nog 2 pluspunten: uw kunt nu subsidie krijgen voor de warmtepomp én uw energierekening gaat omlaag!
  • Heeft u uw huis echt al heel goed geïsoleerd? Dan kunt u wellicht al de overstap maken naar een warmtepomp. Doe dit nooit zonder advies van een onafhankelijk energieadviseur. Een goed advies kan u een hoop kosten besparen.
  • Is uw kookplaat aan vervanging toe? Stap dan over op een inductieplaat.
  • Is uw gasoven aan vervanging toe? Stap dan over op een elektrische oven.
  • Moet u, bv voor de installatie van een inductieplaat, wat laten veranderen aan de groepen in uw meterkast? Laat de meterkast dan gelijk klaar maken voor het (in de toekomst) aansluiten van zonnepanelen.
  • Investeer niet meer in gasgestookte kachels en haarden.
  • Het dak van uw woning of schuur gebruiken voor zonnepanelen en een zonneboiler is altijd slim. De gemeente ontzorgt u daar graag bij. Wilt u weten hoeveel woningen in uw wijk al zonnepanelen hebben? Kijk hier.

In deze wijk zijn nog geen buurtinitiatieven. Heeft u een buurtinitiatief op het gebied van energie? Neem dan contact op met het Energieloket: vraag@energieloket-wageningen.nl. Wij komen heel graag in gesprek met (beginnende) buurtinitiatieven!

Nog vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het Energieloket Wageningen. U kunt het loket bellen en mailen op 0317 492 801 of vraag@energieloket-wageningen.nl

Gerelateerde inspirerende buren