Bovenbuurt

De Bovenbuurt klaar voor de toekomst!

De overheid heeft besloten dat heel Nederland in de toekomst duurzaam verwarmd moet worden. Dat betekent nogal wat: we gaan van het aardgas af en moeten op zoek naar andere manieren om onze huizen te verwarmen. Een grote opgave met gevolgen voor uw huis en uw wijk. Of u nu woningeigenaar bent of huurder, waarschijnlijk heeft u veel vragen over wat de overstap naar duurzame warmte  voor uw huis gaat betekenen.

Op deze pagina vindt u informatie over de meest haalbare route naar duurzame warmte. Lees hieronder meer over:

Deze wijk is divers in het soort woningen en de eigendomsverhoudingen. In de Jagerskamp en Asserpark, staan eengezinswoningen gebouwd in de jaren ’70 die overwegend in particulier bezit zijn.

Tussen de Hollandseweg en de Dolderstraat staan veel zowel kleine als grote portiekflats. Aan het Mörfelden-Waldorfplein staan relatief nieuwe wooncomplexen met woningen en appartementen zowel in particulier bezit als verhuur.

De gemeente onderzoekt samen met partners in de stad of het aanleggen van een warmtenet met (uiteindelijk volledig) duurzame warmte een mogelijkheid is. Dit wordt pas mogelijk als veel grootverbruikers van warmte gezamenlijk ‘Ja’ zeggen tegen zo’n net. Enkele van die grootverbruikers staan in of vlakbij uw wijk (de Leeuwenborch, De Sterflats, het zwembad). Als het warmtenet er kan komen zou uw wijk hier in de toekomst mogelijk ook op aangesloten kunnen worden.
Het warmtenet is er nog niet van vandaag op morgen. Ondertussen kunt u de komende jaren gewoon op gas blijven stoken en koken.

Soms moeten er in een hele wijk ruimtelijke werkzaamheden uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld als oude riolering of bestrating vervangen moet worden. Of als een grote verhuurder van woningen collectief groot onderhoud gaat uitvoeren. Ook zijn er wijken waarin een groot deel van het aardgasnetwerk al erg oud is en eigenlijk vervangen zou moeten worden. Dat willen we natuurlijk voorkomen, want een heel nieuw gasnet aanleggen is zonde als we tegelijk steeds minder gas gaan gebruiken. Als er veel van dit soort koppelkansen in dezelfde wijk liggen dan geeft dit mogelijkheden voor een collectieve oplossing voor duurzame warmte. Bijvoorbeeld het aanleggen van een (wijk) warmtenet, of collectieve opslag van warmte of stroom.

Woont u in een eigen woning dan kunt u onderstaande verbeteringen zelf doorvoeren.
Woont u in een woning van de Woningstichting, kijk dan op www.dewoningstichting.nl

  • U kunt de komende 10 jaar het beste verder investeren in (verbeterde) isolatie. Het Energieloket kan u hierover informeren.
  • Is uw gasketel binnenkort toe aan vervanging? Of wilt u gewoon een volgende stap maken?
    Vraag een energieadviseur dan naar de mogelijkheden van een hybride warmtepomp. Dit is een warmtepomp die samenwerkt met een gewone HR-ketel op gas en is een goede tussenstap naar een vol-elektrisch huis. Uw CO2-uitstoot voor verwarming en warm water daalt dan al met zo’n 20 procent. Nog 2 pluspunten: uw kunt nu subsidie krijgen voor de warmtepomp én uw energierekening gaat omlaag!
  • Heeft u uw huis echt al heel goed geïsoleerd? Dan kunt u wellicht al de overstap maken naar een warmtepomp. Doe dit nooit zonder advies van een onafhankelijk energieadviseur. Een goed advies kan u een hoop kosten besparen.
  • Is uw kookplaat aan vervanging toe? Stap dan over op een inductieplaat.
  • Is uw gasoven aan vervanging toe? Stap dan over op een elektrische oven.
  • Moet u, bv voor de installatie van een inductieplaat, wat laten veranderen aan de groepen in uw meterkast? Laat de meterkast dan gelijk klaar maken voor het (in de toekomst) aansluiten van zonnepanelen.
  • Investeer niet meer in gasgestookte kachels en haarden.
  • Het dak van uw woning of schuur gebruiken voor zonnepanelen en een zonneboiler is altijd slim. De gemeente ontzorgt u daar graag bij. Wilt u weten hoeveel woningen in uw wijk al zonnepanelen hebben? Kijk hier.

In deze wijk zijn nog geen buurtinitiatieven. Heeft u een buurtinitiatief op het gebied van energie? Neem dan contact op met het Energieloket: vraag@energieloket-wageningen.nl. Wij komen heel graag in gesprek met (beginnende) buurtinitiatieven!

Nog vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het Energieloket Wageningen. U kunt het loket bellen en mailen op 0317 492 801 of vraag@energieloket-wageningen.nl