Boomgaarden

De Boomgaarden klaar voor de toekomst!

De overheid heeft besloten dat heel Nederland in de toekomst duurzaam verwarmd moet worden. Dat betekent nogal wat: we gaan van het aardgas af en moeten op zoek naar andere manieren om onze huizen te verwarmen. Een grote opgave met gevolgen voor uw huis en uw wijk. Of u nu woningeigenaar bent of huurder, waarschijnlijk heeft u veel vragen over wat de overstap naar duurzame warmte  voor uw huis gaat betekenen.

Op deze pagina vindt u informatie over de meest haalbare route naar duurzame warmte. Lees hieronder meer over:

Deze buurt is gebouwd vanaf 2000. De huizen zijn vrijstaand of twee-onder-één kap, ruim en goed geïsoleerd. Het moet goed mogelijk zijn deze woningen stapsgewijs duurzamer te verwarmen.

De meest haalbare route naar duurzame warmte voor Noordwest Oost is via een hybride systeem naar een volledig elektrisch systeem. Omdat de warmtevraag per woning relatief klein is, het gasnet en de riolering niet verouderd zijn en er geen sprake is van collectief groot onderhoud, ligt een warmtenet in deze wijk niet voor de hand.

 • Het is slim verder te investeren in (verbeterde) isolatie en ventilatie.
 • Is uw HR- ketel binnenkort aan vervanging toe? Vraag een energieadviseur dan naar de mogelijkheden van een hybride warmtepomp. Dit is een warmtepomp die samenwerkt met een conventionele HR ketel op gas. Uw CO2-uitstoot voor verwarming en warm water daalt met zo’n 20 procent. Nog 2 pluspunten: u kunt nu subsidie krijgen voor de warmtepomp én uw energierekening gaat omlaag!
 • Investeer niet meer in gasgestookte kachels en haarden.
 • Heeft u uw huis echt al heel goed geïsoleerd? Dan kunt u wellicht al de overstap maken naar een een warmtepomp. Doe dit nooit zonder advies van een onafhankelijk energieadviseur. Een goed advies kan u een hoop kosten besparen.
 • Verwarm uw huis niet met een hout- of pelletkachel. Houtrook is schadelijk voor de gezondheid  en is er een flinke maatschappelijke discussie gaande over de beschikbaarheid van biomassa als alternatief voor fossiele brandstoffen. Zie voor meer informatie www.rivm.nl/houtrook
 • Is uw kookplaat aan vervanging toe? Stap dan over op een inductieplaat.
 • Is uw gasoven aan vervanging toe? Stap dan over op een elektrische oven.
 • Moet u, bv voor de installatie van een inductieplaat, wat laten veranderen aan de groepen in uw meterkast? Laat de meterkast dan gelijk klaar maken voor het (in de toekomst) aansluiten van zonnepanelen.
 • Het dak van uw woning of schuur gebruiken voor zonnepanelen en een zonneboiler is altijd slim.
  De gemeente ontzorgt u daar graag bij.
  Wilt u weten hoeveel woningen in uw wijk al zonnepanelen hebben? Kijk hier.

In deze wijk zijn nog geen buurtinitiatieven. Heeft u een buurtinitiatief op het gebied van energie? Neem dan contact op met het Energieloket: vraag@energieloket-wageningen.nl. Wij komen heel graag in gesprek met (beginnende) buurtinitiatieven!

Nog vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het Energieloket Wageningen. U kunt het loket bellen en mailen op 0317 492 801 of vraag@energieloket-wageningen.nl

Gerelateerde inspirerende buren