Mijn buurt van het Gas af?

Hiernaast vindt u een keuzemenu. Klik op uw eigen wijk om te zien of er in uw wijk al een initiatief is.

Nederland van het aardgas af

In Nederland komt een grote energietransitie op gang. Nu verwarmen we onze huizen en ons douchewater nog met behulp van aardgas. De meeste mensen koken er ook op. Maar aardgas is een fossiele brandstof waar we in verband met het klimaatprobleem liever van af willen. Een onmogelijke opgave? Misschien niet als u bedenkt dat woningen in Nederland in de jaren ’60 nog volledig aardgasvrij waren. Er werd gestookt op kolen en olie. Pas na ontdekking van aardgasvelden in Slochteren ging Nederland in de jaren ’60 massaal aan het aardgas. En nu gaan we er dus weer af.  We gaan koken en verwarmen met duurzamer bronnen: zon, wind, water, lucht en bodem.

Op de website http://www.hierverwarmt.nl/ vindt u meer informatie over deze transitie. Er staan ook al vele filmpjes op YouTube over dit onderwerp. Of bekijk de aflevering ‘Heel Nederland aan het aardgas’ van Andere Tijden. Eén van de websites die inzicht verschaft in bijvoorbeeld energielabels en mogelijkheden die er zijn met betrekking tot lokale opwek van duurzame energie is de Nationale Energieatlas.

Waarom een opwarmende aarde niet fijn is

Het verstoken van aardgas in onze HR-ketels en gasfornuizen veroorzaakt uitstoot van CO2. CO2 is een broeikasgas. Door toename van broeikasgassen in onze atmosfeer kan de warmte van de zon er nog wel ín maar niet meer goed uit. Onze aarde warmt dus langzaam op. Niet fijn, want dat kan hevige natuurverschijnselen veroorzaken. In Nederland merken we dat nu al doordat we vaak ‘extremer’ weer hebben. Bijvoorbeeld heftige zomerbuien die veel schade veroorzaken. Op andere plekken op de aarde zijn de gevolgen nog groter en sterven er zelfs al mensen als gevolg van bijvoorbeeld droogte en honger.

Mijn buurt van het aardgas af?

De gemeente Wageningen is druk aan de slag om voor heel Wageningen een ‘warmteplan’ te maken. In dat plan wordt aangegeven wat per wijk of buurt de meest kansrijke scenario’s zijn om de energietransitie vorm te gaan geven. Het maken van dat plan doen we samen met de inwoners van Wageningen.

Meedoen

Wilt u nu al weten wat de mogelijkheden zijn voor u wijk? Of heeft u een buurtinitiatief op het gebied van energiebesparen of zelfs energietransitie? Neem dan contact op met het Energieloket: vraag@energieloket-wageningen.nl. Wij komen heel graag in gesprek met (beginnende) buurtinitiatieven op het gebied van energie!