Stap 3 Verwarm slimmer

Maak beter gebruik van uw huidige CV-installatie

Ook zonder grote investering in een nieuw verwarmingssysteem kunt u uw gasverbruik verlagen en/of uw comfort verhogen. Hieronder een paar tips:

  • Zijn de radiatoren sterk verschillend van temperatuur, of worden sommige ruimtes slecht warm? Waterzijdig inregelen is het correct afstellen van de radiatoren zodat ze allemaal optimaal hun werk doen. Met een paar instrumenten en voldoende geduld kunt u dit zelf doen, maar u kunt het ook laten doen door een installateur.
  • HR-CV-ketels werken het meest efficient met een lage retourtemperatuur (van het water wat terugstroomt naar de ketel). Veel ketels zijn warmer afgesteld dan nodig is om het comfortabel te hebben, zeker in het voor- en naseizoen, nadat er extra is geisoleerd, of wanneer er radiatorventilatoren (zie hieronder) zijn geplaatst. Verlaag daarom de werkingstemperatuur van uw ketel. In de meeste gevallen is dit eenvoudig door de gebruiker te doen. Als het hartje winter toch wat kil wordt, kunt u de ketel dan gewoon weer iets warmer instellen.
  • Een radiatorventilator (ook wel bekend onder merknamen SpeedComfort en ClimateBooster) zorgt ervoor dat radiatoren beter warmte afgeven. Hierdoor kunnen ze ook hun werk doen op een lagere temperatuur van het CV-water, wat de efficientie van de CV-ketel ten goede komt.

Lagetemperatuurverwarming, zonneboilers en warmtepompen

Wilt u van het gas af, dan zijn er een aantal alternatieven op de markt. Een veelbesproken technologie is de warmtepomp. Dit is een apparaat wat elektriciteit gebruikt om warmte uit een bron (lucht, bodem of water) ‘op te waarderen’ tot het op de juiste temperatuur is om via het afgiftesysteem uw woning te verwarmen. Een paar aandachtspunten:

  • Warmtepompen werken het beste in combinatie met lagetemperatuurverwarming. Vaak is dit vloerverwarming, maar er bestaan ook convectoren die geplaatst kunnen worden in plaats van de oude radiatoren wanneer uw vloer niet geschikt is voor vloerverwarming.
  • Hoewel er veel verschil is tussen verschillende modellen, hebben alle warmtepompen meer ruimte nodig dan de CV-ketel.
  • Voor lucht-warmtepompen wordt er buiten een ‘airco-unit’ geplaatst. Deze maakt geluid, maar minder wanneer er een geluidwerende omkasting of ‘suskast’ overheen geplaatst wordt. Bodemwarmtepompen zijn veel stiller.

Zonneboilers slaan de warmte van de zon op, zodat deze gebruikt kan worden voor het CV-systeem en/of warm tapwater. Deze zonnewarmte is goed te combineren met een warmtepomp of een andere warmtebron, zoals een pelletkachel of een CV-houtkachel.

Hout en Pellets

Uw huis verwarmen met een hout- of pelletkachel? De gemeente raadt dit ten stelligste af. In algemene zin is houtrook schadelijk voor de gezondheid. Mensen in de omgeving van uw woning met luchtwegaandoeningen of hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen kunnen hier ernstige hinder van ondervinden. Ook is er een flinke maatschappelijke discussie gaande over de duurzaamheid en beschikbaarheid van biomassa als alternatief voor fossiele brandstoffen. Zie voor meer informatie www.rivm.nl/houtrook

Meer informatie over energiezuinig verwarmen en warm water (waaronder warmtepompen, douche-wtw of zonneboilers) vindt u op Milieu Centraal.

Meer informatie

Heeft u vragen over duurzame installaties, neem dan contact op met ons energieloket. U kunt uw vraag via een contactformulier doorgeven of u kunt bellen naar: 06-2435 0283.