Huizen goed bezocht tijdens Duurzame Huizen Route

12 december 2018

Binnen kijken hoe iemand zijn huis heeft verduurzaamd? In november was dit mogelijk in Wageningen tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route. Er was veel interesse. Het gemiddeld aantal bezoekers lag boven het landelijke gemiddelde.

Totaal 10 huiseigenaren stelden hun huis in Wageningen open tijdens de Duurzame Huizen Route. Zo konden geïnteresseerde Wageningers van dichtbij bekijken hoe de bewoners hun huis hadden verduurzaamd. De woningen varieerden van het rijksmonument op de Wilhelminaweg uit 1906 tot aan een rigoureus aangepakt jaren ’30 huis en gasloze woningen met warmtepomp.

Wageningse huizen in trek

Naar schatting bezochten 187 bezoekers de opengestelde huizen in Wageningen. Dit komt neer op een gemiddelde van 19 bezoekers per huis. De Wageningse huizen waren meer in trek dan elders in het land, waar het gemiddelde op 11 bezoekers per woning lag. Het laagste aantal bezoekers bij een woning was 8, dus de aantallen waren mooi verdeeld.

De werking van een warmtepomp

De huizen met een warmtepomp en met dak-, spouw- en vloerisolatie trokken de meeste bezoekers. Het gerenoveerde huis uit 1974 trok 22 bezoekers en wel 28 geïnteresseerden namen een kijkje in het jaren ’30 huis. Zo kregen veel bezoekers een inspirerende ervaring waar ze zelf mee aan de slag kunnen gaan.