Energieloket helpt huurders en huiseigenaren op weg

Medewerkers van het Energieloket

26 juni 2020

(vlnr) Astrid Scholte, Robert Jan Geerts en Leida van den Berg van het Energieloket Wageningen helpen woningeigenaren en huurders een flink eind op weg om hun huizen duurzamer te maken.

Al 10 jaar heeft Wageningen een Energieloket, sinds 2017 bemenst door Robert Jan Geerts. Per 1 mei heeft hij versterking van Astrid Scholte en Leida van den Berg. Ze beantwoorden vragen van huiseigenaren en huurders over energie en ondersteunen groepjes mensen die samen iets aan hun woning willen verduurzamen. Ook weten ze precies aan wie ze je moeten doorverwijzen. Voor technische vragen naar een energie-adviseur of installateur, voor praktische zaken kan dat het Tochtbuster-team zijn. Bovendien helpen ze de weg te vinden in de subsidiemogelijkheden.

Astrid@Energieloket-Wageningen.nl

Astrid is vaak degene die de telefoon opneemt als je het Energieloket belt. Samen met de rest van het team beantwoordt zij de vragen. Daarnaast is ze binnen het team het aanspreekpunt voor huurders. Met de Woningstichting zoekt zij naar manieren waarop huurders zélf energie kunnen besparen en hun energiekosten kunnen verlagen. Ook helpt zij huurders bij vragen over duurzame woningverbeteringen. “Op onze site wageningenwoontduurzaam.nl staan voorbeelden van energiemaatregelen, óók bij huurhuizen.”

Robertjan@Energieloket-Wageningen.nl

De technische vragen komen op het bordje van Robert Jan, met zijn technische achtergrond. “Er zijn veel redenen om je huis energiezuiniger te maken”, vertelt Robert Jan. Hij ziet dat mensen met allerlei vragen bij het loket aankloppen. “Soms weten mensen precies wat ze willen, maar vaak zijn ze juist nog heel erg aan het zoeken. Door de juiste vragen te stellen krijgen mensen in beeld wat ze zelf willen en wat er mogelijk is.” Daarnaast is hij het meest betrokken bij de ‘warmtevisie’, de plannen van de gemeente om per wijk van het gas af te gaan. “Sommige mensen hebben flinke verbouwplannen en zijn benieuwd of ze al rekening kunnen houden met bijvoorbeeld een toekomstig warmtenet in hun wijk.”

Leida@Energieloket-Wageningen.nl

Leida houdt zich vooral bezig met VvE’s (Verenigingen van Eigenaren van koopappartementencomplexen). “Ik heb al verschillende kennismakingsgesprekken met VvE’s gehad. Dat is niet altijd eenvoudig: mensen die er al jaren wonen, of juist kort, of onderhuren, die moet je op één lijn zien te krijgen.” Gelukkig heeft Wageningen met de Nolensstraat een mooi voorbeeld van hoe een VvE toch kan verduurzamen. “Het resultaat is prachtig én duurzaam! Het grappige was dat het de bewoners niet eens zozeer om duurzaamheid ging, maar vooral om comfort en 30 jaar betaalbaar onderhoud. Zo konden zij met het nemen van duurzame maatregelen ook mooi meeliften op duurzaamheidssubsidies.” Verder zet Leida zich samen met het team in voor het ondersteunen van wijkinitiatieven.

Hoe laag kun je gaan?

Een vraag stellen aan het Energieloket is gratis. Als het echt technisch en gedetailleerd wordt, verwijst het loket door naar specialistische energie-adviseurs, waarvoor je moet betalen. Deze betaling verdient zich vaak weer terug, als er duurzame maatregelen worden genomen. Robert Jan: “Op dit moment kun je ook meedoen aan de actie ‘Hoe laag kun je gaan’, waarin je flinke korting kunt krijgen op zo’n energie-advies. Met hoe meer buren samen, hoe meer korting je krijgt.” Een andere mogelijkheid is een gratis bezoek van een Tochtbuster, die met een bakfiets vol energiezuinige materialen komt helpen je huis in korte tijd een flink stuk energiezuiniger te maken. Ook een flinke korting op zonnepanelen is een optie binnen ‘Hoe laag kun je gaan’. “Profiteer snel, want er is een beperkt potje beschikbaar!”

Contact met het Energieloket

Energieloket
vraag@energieloket-wageningen.nl
telefoon: 0317 492801

Of kijk op ‘Hoe laag kun je gaan