Een Tochtbuster op bezoek!

Een medewerker brengt een tochtstrip aan bij de voordeur

17 augustus 2020

Precies op het afgesproken tijdstip rijdt de Tochtbuster bij ons voor met haar bakfiets. Marieke Heer, in het dagelijks leven student Milieuwetenschappen, klapt de bak open en haalt haar materialen eruit. Belangrijk onderdeel: haar checklist vol tips voor hoe je met eenvoudige middelen behoorlijk wat gas, water en elektra kunt besparen. De sessie kan beginnen!

Kieren dichten
“Mensen kunnen kiezen uit drie thema’s: ‘tocht, vocht & ventilatie’, ‘elektra & water’ of ‘verwarming’”, vertelt Marieke. Voor onze woning uit 1927 lijken tocht en verwarming ons de interessantste opties. Een rondje door het huis wijst uit dat de voordeur, achterdeur en openslaande tuindeuren behoorlijk kieren. Uit haar bakfiets haalt Marieke diverse soorten tochtstrips naar boven. “Het type tochtstrip dat je nodig hebt, hangt af van de grootte van de kier die je wilt dichten”, legt ze uit.
Ook heeft ze een borstel voor op de brievenbus, en adviseert ze om de enkele ramen in de onverwarmde slaapkamers te beplakken met isolerend raamfolie. En achter sommige radiatoren zit al reflecterend folie, maar niet bij allemaal, constateert Marieke. Ook dat radiatorfolie heeft ze bij zich. Zo zitten we er komende winter warmpjes bij: meer comfort, en minder stookkosten.

Enthousiast team
De Tochtbusters zijn een enthousiast team van acht studenten met een hart voor duurzaamheid. Marieke: “We hebben eerst een infobijeenkomst gehad, en toen een training. Daarin hebben we samen een checklist opgesteld en nagedacht over welke materialen we bij ons willen hebben. We staan ook regelmatig op de markt om mensen erop te wijzen dat we gratis bij je langs kunnen komen. We hebben capaciteit genoeg om nog veel meer woningen te helpen verduurzamen!”

Nodig gratis een Tochtbuster uit!
Tijdens de campagne ‘Hoe laag kun je gaan?’ kan iedere woningeigenaar gratis een Tochtbuster uitnodigen. Die heeft een bakfiets vol materiaal, zoals radiatorfolie, tochtstrips en ledlampen. De Tochtbuster geeft niet alleen advies, maar mag ook nog eens tot € 60 aan materiaal per woning inzetten. En wat de Tochtbuster niet bij zich heeft, kun je met een tegoedbon ophalen bij doe-het-zelfwinkel Gij, in de Bergstraat. De campagne duurt tot maart 2021. Maar wie slim is, nodigt nog dit najaar een Tochtbuster uit, voordat het echt koud wordt!

Kijk op www.wageningenduurzaam.nl/hoe-laag