Bezoek van een energieadviseur? Ik raad het iedereen aan!

Marjo voor haar huis

2 november 2020

Toen Marjo Lexmond in 1997 met man en kinderen verhuisde naar de Leeuweriksweide, was het huis 13 jaar oud. Met dubbelglas en redelijk geïsoleerde muren, vloer en dak, viel er indertijd niet zo heel veel aan te verbeteren. Maar inmiddels zijn vloer en keuken aan vervanging toe. Dat was een goed moment om een energieadviseur te vragen of het misschien toch nog duurzamer kon.

“We schoven die nieuwe vloer en keuken al twee jaar voor ons uit”, vertelt Marjo. “We kwamen er gewoon niet aan toe om ons te verdiepen in hoe of wat. Moet je nou eerst bedenken wat je wilt en dan een aannemer zoeken? Of bedenk je dat samen met een aannemer? En welke aannemer dan?” Een telefoontje naar het energieloket van de gemeente bracht haar op het spoor van een energieadvies aan huis. En er bleek zelfs een kortingsactie te zijn, dat kwam dus als geroepen.

Zo kwam energieadviseur Robert Tersmette onlangs twee uur lang op huisbezoek. Marjo: “Hij bekeek het huis van zolder tot kruipruimte, van glas tot cv-ketel, en stelde vooral praktische vragen: wat zijn je wensen, wat is je budget, wat is je huidige verbruik? En hij hielp ons met te bepalen welke zaken we mee gingen nemen in de verbouwing, en in welke volgorde.”

Eerst muurisolatie, dan keuken en vloer

De nieuwe keuken hadden ze al gepland, en Marjo en haar man wilden bij het vervangen van de vloer ook gelijk vloerverwarming. “Dan kunnen die lelijke radiatoren weg, die bovendien ’s avonds achter de gordijnen verdwijnen.” Robert raadde aan om dan als eerste stap de buitenmuren te isoleren, vanaf de binnenkant. Daarmee komen de muren namelijk 6 centimeter naar binnen, dus bij het inmeten van de nieuwe keuken is het belangrijk dat die isolatie er al zit. “En toen we vroegen door wie we die isolatie konden laten doen, belde hij gelijk iemand. Die komt een dezer dagen langs om de boel te bekijken.”

Qua ventilatie had Robert ook nog een goede tip. “Wat glas betreft was Robert het met ons eens om dat nog maar even te laten zitten. Tripelglas kan je ook nemen als de kozijnen aan vervanging toe zijn. Ook de cv-ketel voldoet voorlopig nog wel even, vond hij. Dat zijn zaken die later ook nog wel kunnen, terwijl we voor muurisolatie, vloer en keuken een week of wat op de bovenverdieping gaan wonen.”

“Precies de informatie die we zochten”

Al met al was Marjo heel blij met het advies. “Fijn als iemand je in twee uur kan uitleggen hoe het zit en bij wie je dat eventueel moet zijn. Daar ben je zelf anders avonden voor aan het zoeken op internet, en dan weet je nog niet of het wel bij jouw huis past. Het gesprek kwam precies op het goede moment, en gaf precies de informatie die we zochten. We hebben nu echt het gevoel dat we weten wat zin heeft en wat niet, en wat de eerste stap is. Dat geeft veel rust. Ik raad het iedereen aan!”

Meer informatie:
Energieloket >
Hoe laag kun je gaan? >

Inspirerende buren
Kijk voor alle verhalen van Wageningers die hun huis duurzamer hebben gemaakt op Inspirerende buren >